tidningsartikel

På Nordiska Textilakademin i Borås erbjuds yrkesutbildningar och kurser för karriärer i den svenska textil- och modebranschen. Bli en del av en värld där mode, design och innovation är trådarna som knyter samman din drömkarriär.

Elin Andersson tvekade inte att satsa på ett yrke inom textil och mode. För ett år sedan tog hon examen på Nordiska Textilakademin i Borås (NTA). Efter 2-års utbildning på yrkeshögskolan (YH) arbetar hon nu med utvecklande designprojekt på Peak Performance. Arbete hade hon redan innan hon avslutat utbildningen.

– Jag hade redan en bakgrund inom textilbranschen då jag jobbat med logistik på ett klädföretag. Men jag kände att jag ville ha ett lager till och göra något nytt och kreativt. Jag hade kollegor som gått på Nordiska Textilakademin som inspirerade mig, så jag valde designutbildningen, berättar Elin Andersson.

Dessutom boende i textilstaden Borås var steget inte långt att anta utmaningen om en ny inriktning i arbetslivet. För att kvalificera sig för designutbildningen behövde Elin Andersson lämna in arbetsprover och ett personligt brev.

– Bara det kändes nytt för mig som inte jobbat kreativt tidigare. Jag blev enormt glad när jag fick antagningsbeskedet.

Urvalsprocessen hos Nordiska Textilakademin bygger inte enbart på betyg utan att också personlighet och engagemang vävs in.

– Vi tycker det är en bra modell, det handlar om att våra studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt. Då behövs det något mer än bara betyg, säger Christian Lundell, som är vd på Nordiska Textilakademin.

NTA startade 1986 och drivs av Sveriges ledande textila Stiftelse Proteko som har uppdraget att kompetensförsörja svensk tekoindustri.

Det är en industri som har genomgått betydande förändringar sedan krisen på 1970-talet, då svensk industrisömnad slogs ut av lågprisländer med lägre produktionskostnader. Över tiden har förutsättningarna förändrats men behovet av kläder består. Nordiska Textilakademins utbildningsutbud har hängt med i utvecklingen. Idag inriktar sig NTA på specialisering inom nischområden som design, hållbarhet, inköp, försäljning, EUs nya textilstrategi, textil materiallära och cirkularitet.

– Sömnad är den sista delen i en lång produktionskedja. Masstillverkningen sker fortfarande till stora delar i andra delar av världen, även om Sverige nu också bygger nya tekoindustrier för produktion. Men det som vi absolut är ledande på globalt är design, hållbarhet och innovationer, säger Christian Lundell.

För Elin Andersson innebar YH-utbildningen ett steg in i den kreativa delen av tekoindustrin. Programmets kurser gav henne en bred kunskap om designprocessen med kunskap i textilmaterial, målning med olika tekniker och skisser. Men inte minst utbildning i hur man konkretiserar en vision.

– Det är lätt att ha en vision i huvudet men det gäller att få andra att förstå hur man tänker. Just kommunikation och presentation var en viktig del för mig i utbildningen och det är en kunskap jag har stor nytta av i min nuvarande roll, säger Elin Andersson.

Textilakademin erbjuder inte bara YH-utbildningar utan ger också fördjupande vidareutbildning för olika yrken i branschen. Björn Bengtsson är universitetsutbildad industridesigner som gått flera kurser på Nordiska Textilakademin.

– Idag måste man fortbilda sig, det är livslångt lärande för att fräscha upp kunskaper. Jag jobbar som egenföretagare och konsult inom textildesign. Jag hjälper tekoindustrin att ta fram produkter utifrån krav och önskemål. Jag har haft stor nytta och lärt mig massor av nytt av kurserna på Textilakademin, säger Björn Bengtsson.

För en designer som Björn Bengtsson handlar det om att skapa hållbara produkter med minsta möjliga miljöpåverkan och då behövs det ständigt nya kunskaper.

–Vi jobbar med cirkulära affärsmodeller, så att till exempel en T-shirt kan få så många liv som möjligt, det här är något som svensk tekoindustri är bra på, säger Björn Bengtsson.

Det som också händer nu är att AI flyttar in som ett nytt arbetsverktyg.

– Det används redan som ett stöd i designarbetet och ny teknik är bra för miljön. Vi jobbar i 3D och med den tekniken behöver vi inte ta fram lika många provexemplar av produkterna, säger Elin Andersson.

Motsvarar då designutbildningen på Nordiska Textilakademin hennes förväntningar?

– Ja, jag ville ha en förändring och det fick jag. Tack vare utbildningen och min praktik har mitt kontaktnät vidgats och jag får leverera bra produkter. Jag trivs med den kreativa mixen och det här är vad jag vill jobba med just nu, avslutar Elin Andersson.

Med Nordiska Textilakademins relevanta utbildningar som säkerställer branschens kompetensförsörjning ser framtiden ljus ut för svensk tekoindustri.

– Vi ser väldigt positivt på arbetsmarknaden för våra studerande. Sverige är ledande på många områden när det gäller textilhantering, avslutar Christian Lundell.

Artikeln publicerades som en del av DN-bilagan Framtidens Traineeprogram & Arbetsmarknad. Läs bilagan digitalt här.