Fortsatt förtroende att utbilda sömnadsoperatörer och rekordmånga YH-kurser sökta
Nationella yrkesutbildningar
I fredags fick vi det glädjande besked att vi får fortsätta utbilda sömnadsoperatörer genom den nya utbildningsformen Nationell Yrkesutbildning (NY), som under perioden 2024-2026 testas på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Det är vi väldigt glada och stolta över. Extra glada är vi också för att Malmö Tillskärarakademin fick Sömnadsoperatören beviljad, vilket betyder ett nytt samarbete för oss på Nordiska Textilakademin.
Vi hade även en stark förväntan att få starta NY-utbildningen Textilreparatör, men eftersom inte den cirkulära arbetsmarknaden är etablerad i tillräcklig hög grad (än), blev det avslag. Vi letar nu nya vägar och finansiering av denna viktiga yrkesroll.
Cirkulärt koncept hos Stadsmissionen
Denna vecka utökar vi det cirkulära konceptet i Göteborgs Stadsmissions butik i Borås. Tillsammans med Design by Malo kommer vi att erbjuda reparationstjänster där du som konsument kommer att kunna lämna in dina plagg för lagning, uppläggning med mera. Mer om detta kan du följa på Instagram: rethinkboras
Utbildningsansökningar för 2025
I förra veckan lämnade vi in 13 st (!) ansökningar om start/omstart av YH-kurser, det är ett rekord från oss, och som vi hoppas ska bli beviljade senare i vår. Vi vet att våra YH-kurser är populära, vi fyllde i stort sett alla utbildningsplatser i höstas och genom-strömningen har varit god. Tyvärr ingen start denna vår, eftersom Myndigheten för Yrkeshögskolan inte gav oss den möjligheten. Denna kortsiktighet i besluten avseende både kurs och program är en utmaning för oss som utbildningsanordnare. Vi får hela tiden ”flytta foten mellan gas och broms”, och det fick vi på nytt erfara häromveckan när vi tog emot det tuffa beskedet om avslag på samtliga fyra ansökta YH-program. Även om vi visste att beviljandegraden från MYH skulle bli lägre på grund av högre nyttjandegrad och därtill mer utbetalat stadsbidrag kom beskedet ändå som en chock, och jag tänker då främst på att vår designutbildning inte beviljades nya starter, men också den av TEKO-företagen starkt efterfrågade utbildningen till Textiltekniker/Processoperatör. Att vi nu tvingas stoppa/pausa designutbildning som bedrivits (under olika finansieringsformer) ett 20-tal år och som 2023 nådde högsta klass i YHs-kvalitetsgranskning känns konstigt. Vad gäller Textiltekniker/Processoperatör fick vi avslag p g a för få examinerade, vilket i sig beror på utmaningen att visa på en attraktiv bransch. Det är med andra en stor sorg att behöva avveckla utrustning, programvaror och tappa de skickliga lärarkonsulter vi har haft. Detta tar tid att bygga upp igen… Men vi kommer att resa oss igen och har redan kavlat upp ärmarna mot nya framgångar.
Transitions Project
För vi vet att behovet av nya kompetenser och färdigheter för att omforma branschen är stor. Det märktes tydligt under de workshops vi deltog på i förra veckan i Italien ihop med våra partners i det EU-finansierade projektet Transitions som avslutas i vår. Under tre år har akademi, kommun och näringsliv från flera europeiska länder tillsammans utforskat och tagit fram nya metoder inom cirkularitet, regenerativ design och hållbara affärsmodeller för mode- och textilindustrin. Metoder som nu finns tillgängliga för att fortsätta driva systemförändring i industrin. Läs gärna mer på: https://transitionsproject.eu/
Avslutningsvis: Frukostserie ”Hänger du med?” i Nacka
Till sist vill jag flagga för premiären av vår frukostserie ”Hänger du med” som vi arrangerar tillsammans med Stockholm Fashion District/Trade Partners. Det första tillfället handlar om affärsutveckling och hur du som företagare räknar på din lönsamhet i cirkulära affärsmodeller. Rubriken heter: Från linjärt till cirkulärt – är det så svårt? Hoppas vi ses i Nacka den 26 mars! Anmäl dig här.
Hoppas vi ses! Och har ni några frågor är ni alltid välkomna att kontakta oss. Kontaktuppgifter hittar ni här.
Med vänliga hälsningar,
Christian Lundell
VD Nordiska Textilakademin