fbpx

Alumn Jacob Larsson – Certifieringsspecialist Swedol AB

  • Namn: Jacob Larsson
  • Titel: Certifieringsspecialist
  • Företag: Swedol AB
  • Utbildning på NTA: Kvalitets- och produktionsutvecklare inom textil, mode och funktion

Möt Jacob Larsson som har läst till  Kvalitets- och produktionsutvecklare på Nordiska Textilakademin och arbetar idag som Certifieringsspecialist på Swedol. Här berättar han om sitt varierande arbete som innehåller allt från certifiering till framtagning av nya produkter. Här ger han också rådet till befintliga studerande – Man kan alltid lära sig något av att lyssna på den som sitter på stolen bredvid.

Vad gör du på jobbet?

Mina dagar ser väldigt varierade ut till följd av att min arbetsbeskrivning är väldigt bred. Min roll innefattar kvalitetstestning av våra produkter i vårt interna labb men också certifiering av skyddshandskar och skyddsskor.

I labbet testar vi alla våra tyger och plagg som är i rullande produktion från våra fyra egna varumärken på kläder, men är även delaktiga i processen för framtagning av nya tyger och modeller. Både praktiskt med testning och med kunskap och expertis. Jag ansvarar för två och min kollega för de andra två.

Vi kan utföra de flesta tester man kan förvänta sig av ett labb men har fördelen att vi har det inhouse i vårt mysiga kontor i Almedal. Det är en otroligt USP gentemot våra kunder. Det blir en kvalitetsstämpel för vi kan säga att vi faktiskt har koll.

Att jobba med certifiering innebär att jag ser till att våra produkter följer relevanta EU-lagstiftningar samt är certifierade korrekt enligt standard. Det innebär mycket kontakt med certifieringsinstitut, leverantörer, agenter men också att stötta kollegor vid framtagning av nya produkter eller andra utmaningar de står inför. Då vi på området handskar och skor är färre personer än på plagg är jag också väldigt delaktig process- och kvalitetsutveckling samt leverantörsutvärderingar.

Vad är det mest lärorika med ditt jobb?

Att både få jobba teoretiskt och praktiskt. Då kan man lättare koppla ihop det man läser med verkligheten. Även de stora förändringar som textilindustrin står inför gör att man alltid måste vara på tårna samt våga förändra och tänka nytt. Man får också otroligt mycket från personerna man kommer i kontakt med, både dagligen och vid enstaka tillfällen. I mitt yrke har jag förmånen att komma i kontakt med människor från en stor del av världen, då får man nya perspektiv och kunskaper.
Även den bredd på uppgifter som min avdelning hanterar. Jag sitter med skyddshandskar och skor, min ena kollega sitter med våra OEKO-TEX certifikat, en annan sitter mycket med multinorm plagg. Det gör att den kunskapen vi som grupp besitter är enorm.

Vad tar du med dig från utbildningen på Nordiska Textilakademin?

Att textilindustrin omfattar mer än bara mode. När jag började på NTA hade jag inga tankar på att börja jobba med skyddskläder, men här är jag nu och trivs som fisken i vattnet. Jag tar även med mig den bredd på kurser samt LIA. LIA perioderna ledde mig till det jobb jag har idag, då är jag glad att jag har en sådan bred bakgrund som gör att jag kan vara behjälplig på många fronter.

Vad gör du för att kompetensutveckla dig själv?

Jag och mina kollegor är en viktig spelare som stöttar hela organisationen i olika frågor, så vi måste hela tiden söka ny kunskap och information. Vi är alla väldigt drivna i att lära oss mer så vi delar alltid kunskap internt mellan oss för att hjälpa företaget framåt. Detta gör vi mer eller mindre varje dag, direkt eller indirekt. Just nu framför allt inför kommande lagkrav på EU-nivå. Allt från producentansvar till digitala produktpass och Green Claims och dess effekter, men också hålla oss uppdaterade på revideringar och tillägg till standarder. Det finns alltid något nytt att läsa på och lära sig mer om.
Det är väldigt roligt, kul, spännande och intressant!

Hur ser du på din framtida karriär?

Jag ser väldigt ljust på framtiden och jag trivs otroligt bra på Swedol. Just yrkeskläder kanske inte ser spännande ut från utsidan men här händer det grejer. Nya tillverkningsmetoder, ny teknologi, nya personer man kommer i kontakt med på mässor eller i leverantörsmötet. Textilindustrin står inför en tuff omställning så det gäller att vara på framfötterna och våga.

Vilket råd vill du ge personer som vill börja arbeta i textil- och modebranschen?

Först skulle jag säga vara lyhörd, intresserad och ställ många frågor. Ingen kan allt men att veta vart man hittar svar är avgörande för att lyckas. Även att ta in andras tankar, åsikter och kunskaper. Alla du kommer stöta på kommer från olika bakgrunder och sitter olika kunskaper. Våga prata om tunga och svåra ämne, som hur man kan lösa problemet med att återvinna blandmaterial på ett effektivt sätt, hur vi ska få konsumenter att ta bättre beslut och var inte rädd för att kasta ut dina idéer. Man kan alltid lära sig något av att lyssna på den som sitter på stolen bredvid.

3 snabba frågor

Vad gör du om 10 år? Då jobbar vidare inom skyddskläder, antingen med certifiering eller med produktutveckling. Branschen kommer vara väldigt annorlunda om 10år så man kommer inte kunna tröttna på det.

Vad gör dig motiverad? Att komma in varje dag och mötas av en ny utmaning. Det är inte ett företag eller en bransch som är stagnerad, vi möts hela tiden av nya problem men också nya idéer. Ska dock framförallt framhäva mina grymma kollegor!!

Vad är du bäst på? Att se lösningar i alla problem och våga utmana satta mönster.

Läs mer om utbildningen: Hållbar kvalitets- och produktionsutvecklare inom textil