Erasmus +, praktisera utomlands

Vad innebär Erasmus +?

Vi på Nordiska Textilakademin har sedan 2019 kunnat erbjuda våra studerande möjligheten att söka Erasmus + stipendie. Stipendiet täcker kostnader för resa, boende och mat (uppehälle) och gäller för en period på 10 veckor. 

Syftet med stipendiet är att du som studerande får möjlighet att utveckla din yrkesskicklighet för nuvarande och framtida arbetsmarknad samtidigt som du får uppleva annan kultur, språk och miljö. Stipendiet gäller i alla EU:s medlemsländer samt Island, Turkiet, Nordmakedonien, Serbien, Liechtenstein och Norge.

Våra studerande har gjort sin LIA bland annat i Amsterdam, Köpenhamn och Milano på både stora och mindre företag.

Möt studerande från skolan som deltar i Erasmus +

Daniel Nordin som läser andra året på inköpsprogrammet, gör sin praktik, LIA, i Köpenhamn. Han är en av tio studerande på Nordiska Textilakademin som under våren har valt att åka ut i Europa för att göra sina praktiker, detta som en del av skolans Erasmusprogram.

Hur är det?
– Bara bra. Jag har kommit in bra här nere på så kort tid, så de är skönt!

Var gör du din LIA (Lärande i arbete)?
– Jag är ute på ett företag som heter Birger Christensen som har två egna märken Rotate och Remain. Jag är på dessa två märken som inköpspraktikant. Jag valde detta företag för de är i tidig fas, men växer väldigt mycket, vilket gör att man är med på många uppgifter och man lär sig otroligt mycket! Sen att de har grymt snygga kläder är ju ett stort plus (haha).

Vad gör du som inköpspraktikant?
– Som inköpspraktikant gör du massor olika. Jag hjälper till med tygprover samt plaggprover, du får sourcha leverantörer och tyger, hjälpa till med hanteringen av de kommande kollektionerna, produktutveckling och massor mer!

Varför valde du Köpenhamn?
– Jag valde Köpenhamn för de är väldigt ledande i skandinaviska modevärlden! Men också för att jag ville prova att bo utomlands och Köpenhamn är ju känt för att vara otroligt vackert under våren!

Vad vill du få ut av din LIA?
– Under min LIA vill jag vara med på mycket och lära mig så mycket de går inom branschen som jag vill jobba med!

Hur länge blir du där?
– Jag blir kvar i Köpenhamn i cirka 4,5 månader mellan 15 januari till 27 maj.

Vad behöver du förbereda inför sin Erasmusresa?
– Det sköna är att skolan hjälper en med alla förberedelser, såsom alla papper som ska skickas in och skrivas på och de håller även i kurser om hur du ska göra med alla kvitton och vilka regler som finns. Detta gör att du själv mest behöver tänka på vart du söker praktik och boende i den staden. Resterande hjälper skolan dig med, vilket är så skönt så man vet att de blir rätt och riktigt.

Hur var det att hitta bostad?
– Bostad var ganska lätt för mig, jag hittade genom en facebook sida för svenskar i Köpenhamn och där var de personer som la ut angående boende! Sökte till några där och fick svar! Gick på lite intervju, lära känna stund! Och sen så fick jag lägenhet!

Vad ser du framemot under din vistelse i Köpenhamn?
– Jag ser så fram emot att få se staden och se vad den har att erbjuda men också få lära känna nya människor i denna stad.

Lycka till på LIAN!
–TACK!