Frågor och svar
Om studierna
- Det är så kul! Att få plugga så kreativt som jag gör ger mig otroligt mycket inspiration till andra möjligheter som finns inför framtiden. Är man sugen på plugg men inte riktigt vet vad så är en tvåårig YH-utbildning typ det bästa man kan välja enligt mig – Elin, studerande
- Det är inspirerande och man får så otroligt mycket utbyte av andra studerande, pedagoger och miljön i skolan – Hanna, studerande
- Det är superkul, inspirerande lokaler, mycket kunniga lärare och föreläsare och det är även lätt att skaffa nya kontakter både i de olika klasserna men även i branschen – Filip, studerande
LIA är en förkortning som står för Lärande i arbete och kan likställas med praktik. I yrkeshögskoleutbildningar över 2 år ingår alltid LIA under minst en av fyra terminer. LIA ger den studerande praktiska erfarenheter av det kommande yrket och fördjupade kompetenser, i syfte att snabbt komma i arbete efter fullföljd utbildning.
Det är du som studerande som i första hand söker din LIA-plats då detta ingår i LIA-kursen. Därför är det viktigt att börja i tid och att söka hos flera olika företag för att vara säker på att du får en plats. Skolan har ett ansvar att du kommer ut på praktik.
Våra kurser är upplagda på följande vis: föreläsningar med lärare och externa föreläsare, grupparbeten, workshops, individuellt arbete, diskussioner, studiebesök och spännande projekt med företag i branschen.
Det är ungefär 3-4 dagar undervisning på plats i skolan, resterande tid är eget schemalagt arbete knutet till undervisningen
Båda är på eftergymnasial nivå och kräver gymnasieexamen, men yrkeshögskoleutbildningar är direkt inriktade på yrket och har en hög efterfrågan av branschen. Eftersom arbetsmarknadens behov förändras över tid kan även utbildningsutbudet förändras, för att följa branschens trender. Ytterligare en skillnad är att våra lärare och föreläsare är verksamma i textil-och modebranschen. För dig som studerande innebär det att din kompetens är aktuell och efterfrågad av näringslivet. En del av utbildningen är förlagd till en eller flera arbetsplatser under Lärande i arbete, LIA, vilket gör att möjligheten till arbete efter avslutad utbildning är god.
Kurserna är huvudsakligen på svenska, men fackuttryck och termer på engelska är en
självklar del i ett flertal av utbildningens kurser, då engelska är det vedertagna branschspråket.
För att kunna verka i yrkesrollen är det viktigt att kunna göra sig förstådd på mer än ett språk. Det är även vanligt förekommande att instruktioner och beskrivningar av maskiner, utrustning och program inom yrkesområdet är skrivet på engelska.
Nej, utbildningen är platsbunden till Borås.
Praktiska frågor
- Jag är uppvuxen i Borås och bodde med andra ord här innan jag började plugga så jag kanske är fel person att svara. Men Borås är ju en studentstad som vilken annan studentstad där lägenheter tyvärr inte är obegränsade. Däremot finns det ju lika mycket möjligheter i form av olika studentboenden eller listor att skriva upp sig på för att få boende. – Elin, studerande
- Det finns många lägenheter om man till exempel är villig att bo lite utanför Borås och åka buss in till stan eller kan tänka sig att bo ihop med kompisar – Lucas, studerande
- Jag är ifrån Lund där lägenheterna knappt går att få tag på (beroende vad man har för krav såklart) men jag upplevde att det var rätt lätt att få tag på lägenhet när jag väl skulle flytta upp. Några tips på sidor/hyresvärdar (Kvalster.se, bostadsportal.se, CA fastigheter, Wilhelm.se) – Filip, studerande
- Jag tyckte inte att det var svårt om man är ute i god tid! Det finns mycket bra studentlägenheter men också privata hyresvärdar. Man får ju ligga i lite, blocket tyckte jag var toppen! – Hanna, studerande
Vi rekommenderar inte att jobba samtidigt som du studerar på någon av våra 2-åriga utbildningar. Studier hos Nordiska Textilakademin är ett åtagande som innehåller hårt arbete och full satsning. Att studierna fullgörs enligt utbildningsplanen är också ett krav för att få studiemedel från CSN under utbildningstiden. Vi rekommenderar fullt fokus på studierna.
Ansökan och behörighet
Det innebär att du ska ha en godkänd gymnasieexamen på minst 2250 GY-poäng.
Har du inte en grundläggande behörighet genom dina gymnasiebetyg kan du söka in till våra utbildningar på reell kompetens. Reell kompetens innebär att du kan vara behörig genom arbetslivserfarenhet, ideell verksamhet, andra kurser och utbildningar.
Läs mer på vår ansökningsportal: HÄR
Det är olika på respektive utbildning, totalt tar vi in 120 stycken på våra 2-åriga utbildningar.
Du går via vår ansökningsportal
Har du frågor kring ansökan kontakta: antagning@nordiskatextilakademin.se
Beskedet om du blivit antagen till våra 2-åriga utbildningar får du under vecka 25.
För företag
Till exempel genom att ta emot praktikanter eller genom att ge skolan företagsspecifika projekt och uppdrag.
Är du intresserad? Kontakta gärna oss via: info@nordiskatextilakademin.se
Nordiska Textilakademin integrerar på många sätt med näringslivet i undervisningen. Samarbeten med företag inom mode och textil är ett återkommande arbetssätt för oss och ett omtyckt inslag i utbildningarna. Det kan till exempel handla om samarbeten där företagen engagerar sig i form av nedlagd tid och handledning för ett projekt inom ramen för utbildningen.
Det kan även vara samarbeten där företag ger uppdrag till de studerande och skriver avtal med skolan om leverans mot betalning, exempelvis skisser, underlag eller projektplaner som vidareutvecklas till färdiga produkter och strategier inom företaget.
Distanskurser
För att få reda på delbetalningsmöjligheter för den kurs som du är intresserad av. Kontakta oss på ekonomi@nordiskatextilakademin.se
Efter avslutad kurs får du ett diplom som intygar att du genomfört kursen.
Diplomet skickas till dig digitalt via mail. För kortkurser (10 veckor eller kortare) samt kurser utan handledare ingår inget diplom eller intyg.
Självklart får du lägga till det du lämnat in i din portfolio samt använda ditt diplom som du fått av oss när du söker jobb.
Det finns inget krav på programvaror, kursens innehåll bygger på att du ska kunna utföra alla uppgifter för hand. Har du programvaror som du vill använda går det givetvis bra.
I kursen Illustrator behöver du köpa licens från Adobe och ladda ned programvaran till din dator.
I våra kurser får du själv välja vilken teknik som du vill använda.
Om du vill utföra kurserna för hand rekommenderar vi att du i har papper att skissa på och färgpennor till en början. Vill du byta teknik under kursens gång är det också okej. I kursen får du tillgång till instuderingsmaterial. Ibland kan handledaren tipsa om litteratur under kursens gång. Men detta är inget måste för att genomföra kursen.
Det finns inga krav på förkunskaper eller erfarenhet av programvara, kursens innehåll bygger på att du ska kunna utföra alla uppgifter för hand. I Illustrator kursen med handledare utför du uppgifterna i Illustrator. Det krävs dock inte några förkunskaper då denna kursen är på grundnivå.
Vi ser gärna att man håller sig till sin kursplan för att det ska finnas struktur samt för att få feedback i rätt tid. Om du känner att det blir ont om tid för en inlämning och inte blir klar i tid kontakta då din handledare. Ni tillsammans diskuterar och lägger upp en plan för inlämning av uppgiften.
Våra distansutbildningar innehåller i dagsläget ingen utbildning inom sömnad.
Större del av våra studerande på distans jobbar eller studerar.
Kurserna på 20 veckor är på ca 20% vilket gör att du samtidigt kan jobba eller studera, men beräkna att du behöver avsätta minst 5 h / vecka till din lärandeprocess för att du ska nå ett tillfredsställande slutresultat i kursen.
Tiden varierar givetvis beroende på ambitionsnivå och förkunskaper.
Har du lämnat in samtliga kursbrev och genomfört alla moment i kursen har du klarat kursen och blir godkänd.
Om du väljer att inte slutföra kursen får du inget diplom.
Anmälan till Nordiska Textilakademins distanskurser är bindande när du accepterat inbjudan till vår digitala utbildningsplattform. Om du avbryter en påbörjad kurs tar vi ut hela kursavgiften, även vid delbetalning.
Undantag kan göras om du tvingas avbryta på grund av sjukdom som styrks med läkarintyg. Ingen återbetalning av delar av kursen om du är borta vid enstaka tillfällen.
Om Nordiska Textilakademin tvingas ställa in kursen eller tvingas ändra datumet för start, har du rätt att återfå hela avgiften.