Samuel Stadell, tidigare student - designer på fjällräven

Vad jobbar du med idag?  

Jag jobbar som designer på Fjällräven sedan ett halvår tillbaka, med de flesta varugrupperna inom outdoor för dam och herr. Det roligaste är att jag får vara kreativ och arbeta med allt från idé till slutprodukt. Tidigare arbetade jag på Dr Denim i Göteborg i två år, men bestämde mig tillsammans med familjen för att återvända till Stockholm. 

 

Vilken kurs gick du på Nordiska Textilakademin?

Modedesign

 

Varför valde du att studera på Nordiska textilakademin?   

Jag var på studiebesök och pratade med en studerande som förklarade att det var mycket högt tryck, väldigt intensivt och att det blev många sena kvällar och nätter, men att det absolut var värt det. Jag fattade tycke direkt.   

 

Hur var tiden på skolan?   

Jag minns det som otroligt kul, inspirerande och intensivt. Föreläsningarna och projekten var ofta kopplade till personer och etablerade företag från branschen, vilket gav en riktigt bra inblick i hur branschen fungerade redan innan jag lämnade skolbänken. 

 

Vad är det viktigaste du lärde dig under utbildningen?   

Att ha fokus och balansen mellan att vara kreativ och nytänkande men fortsatt ha det kommersiella tänket. Modeskiss var den viktigaste kursen för mig, eftersom jag inte var bra på det innan, men jag fick mycket hjälp och bra tips på hur man kan gå till väga. 

 

Vad skulle du säga till kommande sökande?   

Om du vill ha en kul, kreativ, intensiv och bred utbildning som är nära sammankopplad till det faktiska yrkeslivet så är Nordiska Textilakademin helt klart något för dig. 


 

Heidi Lange, tidigare student- designassistent på H&M

Varför valde du just Nordisk Designskola? (Nu Nordiska Textilakademin, reds.,anm.)

Att det blev just Nordisk Designskola berodde på att det är enda skolan i Norden som har en skodesignutbildning, samt att det är en intensiv och komprimerad utbildning som samarbetar i projektform med företag i branschen.

Vad gör du nu?  Beskriv ditt jobb och dina arbetsuppgifter. 

Idag jobbar jag som skodesignassistent på H&M. Jag designar herrskor. I mina arbetsuppgifter ingår att skapa nya produkter och göra utvecklingar av existerande produkter. Jag är delaktig i design- och utvecklingsprocessen och assisterar vid avprovningar, uppdaterar skisser, översikter och färgkartor samt trendspanar. Det är viktigt att ha ett tydligt kundfokus och kunna tänka på helheten i kollektionen.

Beskriv tiden på skolan!

Min tid på skolan var intensiv. Vi höll högt tempo och fick lära oss mycket på kort tid. Men jag gillade det höga tempot och alla roliga utmaningar.

Vad av det du lärt dig på skolan har du mest nytta av nu i arbetslivet?

Att tro på sig själv och att man kan bli mer än man tror. Att i alla sammanhang alltid göra sitt bästa och vara professionell i sina kontakter, både internt och externt. De faktiska kunskaperna väger inte alltid tyngst utan din personlighet är minst lika viktig. Var nyfiken! Ställ frågor och ta in all kunskap du kan få. Allt detta tillsammans med din kreativa personlighet gör dig till en fantastisk arbetskraft för din framtida arbetsgivare!

 


 

 

BERTIL SJÖSVÄRD, VD MOUNTAIN HORSE-OM ATT REKRYTERA FRÅN NORDISKA TEXTILAKADEMIN


Beskriv Mountain Horse

Mountain Horse är ett företag som specialiserat sig på att ta fram högvärdig funktionell ridkonfektion och fotbeklädnad.  Vi är ett passionerat gäng av ryttare och friluftsmänniskor med prestanda och funktion i blodet. Detta blandat med 25 års existens och en världsmarknad på över 30 olika länder utanför Sverige gör att vi alla är stolta ”Mountain Horsare”. 

Varför anställa designers från Nordiska Textilakademin?

De har alla som regel hög kompetens och kunskaper som matchar dagens mjukvara,  mode, trender, teknik och tempo.

Beskriv skolan lite kort utifrån din synvinkel

En tillförlitlig källa att rekrytera från till våra två utvecklingsavdelningar; textil- och fotbeklädnad.

 

 

 

 

Chanélle Crozzoli, tidigare student - mode & skodesigner på nelly.com

Vad arbetar du med? 
Jag arbetar idag som mode- och skodesigner på Nelly.com. Det innebär i praktiken att jag utvecklar det totala sortimentet, allt från att ta fram trendarbeten, skissande av produkter, färgkartor, materialprover, etc. Jag är även kommunikativ ledare, samt handleder praktikanter och assistenter. Jag har tidigare arbetat på bland annat Gina Tricot, MQ och Zunblock, och jag har även varit egen företagare som frilansande designer.  


Hur hamnade du på din nuvarande arbetsplats? 
Jag arbetade för 6 år sedan som övergripande designer på dam på JC i Stockholm, och fick ett samtal från designchefen på Nelly som undrade om jag vilja börja arbeta hos dem. Det passade bra i livet där och då samt att jag var fascinerad över nätdrivna butiker, så jag tackade ja och flyttade ner till Göteborg.  


Varför sökte du dig till just Nordiska textilakademin? 
Jag hade gjort en del frilansuppdrag tidigare och ville på sikt kunna söka tjänster in-house. Vill man arbeta stationerad på huvudkontoren krävs det ofta någon form av utbildning. Jag gjorde därför en analys av behov och färdigheter och kände att Nordisk Designskola (som det hette på den tiden) passade perfekt.  


Beskriv tiden på skolan, hur minns du föreläsningar, projekt m.m.? 
Jag minns att alla delar i utbildningen hade ett tydligt syfte. Det fanns en anledning till de olika kurserna vilket gjorde studietiden viktig men även otroligt givande och utvecklande. Jag började mina studier på Nordisk Designskola år 2009 och ser tillbaka på den tiden med värme. Jag trivdes otroligt bra och värderade varje kurs högt.  


Vilka erfarenheter från NTA har du mest nytta av i ditt jobb? 
Helhetsarbetet - att följa produktens väg från idé till färdig produkt, genom hela ledet från design, inköp, marknad och försäljning. Allt jag lärde mig ledde till en heltidsanställning. Det är det viktigaste med utbildningen, att man blir anställningsbar.  


Vad skulle du ge för råd till kommande studerande? 
Var nyfiken och visa framfötterna - ta vara på alla chanser och tillfällen som ges!  


 

Hampus Dahlhammer, har läst kursen Affärskunskap på distans

Varför valde du just den här kursen?
Nyfikenhet och ett intresse inom både mode men även entreprenörskap gjorde att jag valde just denna kurs.


 Vad är det bästa med kursen, och vad har du lärt dig?
Handledarens engagemang. Utifrån mina kunskaper skapar min handledare en individuell plan över hur kursen ska gå till. Det gör att det både känns proffsigt men även personligt.


Vad har varit det bästa med att plugga på distans? Hur har det fungerat?
Möjligenheten till att kunna bestämma sin egen takt har varit avgörande. Då jag valde denna kurs för att prova på något nytt, är kombinationen arbete och plugg väldigt viktigt för mig. Därav är det skönt att inte behöva ha en press att behöva lämna in uppgifter till en särskild tid.  Även fast studierna är på distans känner man sig som en del av skolan.


Du deltog i den fysiska träffen som vi har för distanskursdeltagare varje termin. Vad har varit det bästa med den dagen?

Hela dagen var väldigt inspirerande både studiebesöket men även workshopen.
Det bästa var att få träffa sin handledare då vi fick tid att prata igenom kursen och lära känna varandra bättre. 


TINA MUNTHER, TIDIGARE STUDENT- DESIGNER PÅ ODD MOLLY

Vad hände efter skoltiden och vad gör du nu? 

Efter mitt år på Nordisk Designskola fick jag jobb på Abecita och designade deras badkläder och underkläder under flera år. Efter det hamnade jag av en slump i Istanbul och arbetade där för två olika företag och designade jersey och stickat, en oerhört berikande erfarenhet.

Beskriv ditt jobb och dina arbetsuppgifter

Min arbetsuppgift för tillfället är att designa och utveckla jersey- sortimentet från idéstadiet till färdig kollektion. Innan det var jag med och startade upp och designade Odd Mollys första home-kollektion “Couch Lovers Unite”. Vi arbetar i flera mindre team som är uppdelade per kvalité/produktgrupp och består av designer, inköpare och mönsterkonstruktör.

Vad av det du lärt dig på skolan har du mest nytta av nu i arbetslivet?

Nordisk Designskola har definitivt haft en betydande roll för mig. Utbildningen gav mig en bra grund att stå på och genom att stor del av utbildningen bestod av riktiga projekt knutna till företag så kändes övergången från studier till att komma ut i arbetslivet naturlig. Det var även via skolans kontakter som jag fick mitt första jobb som designer.

MAGNUS PERSSON, TIDIGARE STUDENT- PRODUKTCHEF PÅ CUBUS

Vad gör du nu?

Jag jobbar som produktchef på Cubus herravdelning och har även ansvar för avdelningarna accessoarer och underwear, barn. Jag är ansvarig för utvecklingen av våra kollektioner, kampanjer och omsättningstillväxt, från idé till färdig produkt i våra 290 butiker. 

Vad är det viktigaste du lärt dig på Nordisk Designskola? (Nu Nordiska Textilakademin, reds.,anm.)

Nordisk Designskolas styrka tycker jag är det kommersiella tänket och arbetet direkt mot företag. Det hjälpte otroligt mycet för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och direkt förtå sättet att arbeta. 

Att få vara kreativ under sin utbildning är en självklarhet, men att lyckas inrikta kreativiteten på det sätt Nordisk Designskola gör är väldigt ovanligt och väldigt bra!

.