Samarbeten

Hem / Företag / Samarbeten

Samverkan är centralt för framgång och vi söker gärna aktörer som vill arbeta med oss i projekt eller enskilda aktiviteter. Här nedan kan du läsa om två utav våra framgångsrika projekt. Vill du och/eller ditt företag samarbeta med Nordiska Textilakademin?

Nobelklänningen

Studerande designade klänning till Nobelfesten 2022

Det började med ett mejl i mitten av oktober från Marie Brodin, kommunikationschef vid Örebro universitet, till Nordiska Textilakademin i Borås. Hon frågade om yrkeshögskolan kunde designa och sy upp en klänning åt henne till årets Nobelfest på temat hållbarhet.

Stort intresse för arbetsmarknadshistoria

Bakgrunden till uppdraget kom från att Marie Brodin själv har ett stort intresse för såväl arbetsmarknadshistoria som Sveriges långa historia kring design och textil.

– Mitt intresse för arbetsmarknadshistoria är delvis kopplat till att jag lever tillsammans med Johan Pehrson som nu är arbetsmarknadsminister, men också från hållbarhets- och nationalekonomiska perspektiv där vi kan ana att fler och olika industrier ser över möjligheten att flytta hem produktion till Sverige. Min förhoppning är att vi i framtiden ska se en hållbar textilindustri blomstra i Sverige. Därför var det självklart att ta kontakt med de som idag utbildar sig inom textil och design för att söka ett samarbete inför årets Nobelfest, säger Marie Brodin

Hon vände sig därför till Nordiska Textilakademin med sin förfrågan och vi valde att involvera våra studerande som går andra året i designklassen och som på kort tid tog fram fem olika förslag på kreationer.

Överblivet tyg levererat av Rekotex

Med hållbarhet och cirkularitet som ledord var det en självklarhet att använda överblivet tyg till klänningen, så kallat deadstock tyg levererat från Boråsföretaget Rekotex.

Fem designförslag togs fram

De studerande delade in sig i fem grupper och satte sedan igång arbetet med att skapa en design utifrån Marie Brodins önskemål. Ett vinnande förslag utsågs av Marie Brodin.

– Det är synd att man bara kan ha en klänning på sig under Nobelfesten eftersom alla förslagen kändes så väl genomtänkta, rätt i både tid och tradition. Jag valde förslaget från Kimberly och Johanna baserat på att jag gillar alla delar med tanken kring elegansen, den blå hallen och dess klassiska kolonnader. Det ska bli så spännande att få följa processen till färdig klänning, säger Marie Brodin.

Inspiration från Blå hallen

Kimberly och Johanna hämtade sin inspiration till klänningen från just Blå hallen, den pampiga lokalen i Stockholms stadshus, där Nobel äger rum, och dess klassiska kolonnader. De stora pompösa ärmar som blivit ett av klänningens verkliga kännetecken speglar hallens kolonnader och tyget som skapar en extra elegans och dramatik.

– Klänningens jacquardmönster och spetsdetaljer är inspirerat av stuckaturerna i hallen och färgen ifrån kvällens mörka vinterhimmel. Med en stämning fylld av elegans, festlighet och klass har vi arbetat fram en klänning som har just detta, säger de.

De studerande Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall arbetade tillsammans med skräddaren John Seferian under knappt två månader för att få färdigt klänningen i tid till Nobelfesten. De säger såhär om arbetet, som i slutspurten inneburit både kvälls- och helgarbete för att hinna klart.

– Processen har varit så himla rolig, vi har fått arbeta nära John under tiden han har hållit på med klänningen och assisterat honom. Vi har lärt oss mycket, säger Johanna Jirevall och får medhåll av Kimberly Cisterna.

– Ja, att vi fått lära känna John och höra alla hans historier och vad han har gjort har varit superkul. Utmaningen har varit viss tidspress, och att vi fått kompromissa lite med den ursprungliga designen, men det blev bra till slut, Kimberly Cisterna.

planering
John Seferian

Skräddaren som hållit ihop allt kring sömnaden är John Seferian som har en gedigen erfarenhet från flera globala modehus. Han tycker att det har varit jätteroligt att jobba med klänningen och att jobba med Johanna och Kimberly.

– Först hade vi lite svårt att hitta mönster och byta samt mäta, men vi klarade klänningen och jag är så nöjd med resultatet, säger John Seferian.

Vi involverade Rekotex, skandinaviens största plattform för deadstock av premiumtyger, i processen. Rekotex försåg våra studerande med ett urval tygprover, som de sedan fick skapa sin design utifrån.

Rekotex arbetar med överblivna tyger från textilproduktion. Och ser till att de inte går till till spillo utan kan säljas vidare till ett annat varumärke. De skapar effektiva cirkulära flöden, där textila resurser tas om hand på ett produktivt och ansvarsfullt sätt.

Som köpare ges du också en unik affärsmöjlighet att få högkvalitativa textilier i mindre kvantiteter än vad tygproducenter normalt erbjuder. Dessutom möjliggör det kortare ledtider eftersom tygerna redan är tillverkade och lagerförda i tillverkarens lager.

Rekotex tyg
Marie Brodin

Huvudpersonen själv Marie Brodin sammanfattar resan på följande sätt:

– Det har varit en förmån att få jobba tillsammans med Kimberly, John, Johanna, Alice, Kerstin och alla här på Nordiska Textilakademin och också det fina, vackra tyget från Rekotex. Det är ju en ganska lång process att sy en sådan här klänning och jag är så glad att få bära denna fantastiskt vackra klänning på Nobelfesten nu i år 2022, sammanfattar Marie Brodin som är gäst tillsammans med sin sambo Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister.

– Det har varit ett spännande projekt och vi har tänkt på hållbarhet med det hållbara tyget som annars skulle gått till förbränning, vilket är superhäftigt att få använda. Den här designen som Kimberly och Johanna har gjort som är askungen-vacker och samtidigt jättemodern. Det ska bli en ära att få bära den. Att John har sytt den sen, på det här sättet som han har gjort, har gjort att jag känt mig sig så trygg i att det här kommer bli jättebra, sade Marie Brodin när hon var i Borås för att hämta klänningen dagarna före Nobelfesten.

Om Nobelklänningen

Nobelgäst: Marie Brodin, Kommunikationschef vid Örebro Universitet, som medverkade på Nobelfesten 2022.
Designer: Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall som studerar textildesign vid Nordiska Textilakademin i Borås.
Material: Jacquardtyg i mörkblå färg. Tyget är överblivet tyg (deadstock) från textilproduktion och levereras av företaget Rekotex i Borås.
Skräddare: John Seferian som till vardags arbetar på textilföretaget Fristads i Borås.

Marie och Johan

Hammarby + Craft + Nordiska Textilakademin

Samverkansprojektet mellan Hammarby Fotboll, Craft och Nordiska Textilakademin i Borås som gick under namnet #RemakeHammarby, där studerande fick arbeta med att omvandla och återanvända obrukbara Hammarbymatchtröjor, resulterade i över 20 produktprototyper. Prototyper som visades upp i samband med att Hammarby spelade hemmamatch.