Internationell Design- och Produktutvecklare inom sport & funktion, heltid 1 år

Start: Ej fastställt

Studieort: Info kommer.

Omfattning: 1 år.

CSN-berättigad utbildning: ja

Studerandeavgift: Ja, info kommer.

Mer information om utbildningen

Den här intensiva YH-utbildningen riktar sig till dig som vill vidareutveckla ditt sport- och outdoor-intresse till ett yrkesliv där du får designa och utveckla sport- och funktionsprodukter. 

Sport- och outdoorbranschen älskar människor som är passionerade för sin sport! Oavsett om det gäller downhill biking, simning, skidåkning eller ridning så är det du som användare av produkterna som bäst vet hur produkten kan utvecklas för att fungera optimalt.

Tempot är högt på utbildningen varför vi förutsätter en stor egen drivkraft hos dig som student. Entusiasm, vilja och kommersiellt tänkande är viktigt. Vårt fokus ligger på varumärket och slutanvändaren, konsumenten, därför är de olika kurserna knutna till reella samarbeten med företag från dag ett.

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i Nordiska Textilakademins utbildningsmetod. All undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område. Undervisningen präglas av direkt koppling mellan teori och praktik.

Du kommer under utbildningen att arbeta med verkliga uppdrag och kunder, detta ger dig en bred kompetens och hög anställningsbarhet.

För att få praktisk erfarenhet och för att utveckla och fördjupa dina specifika kompetenser är 1/4 av utbildningen arbetsplatsförlagd praktik/lärande i arbete (LIA). 

När du studerar hos oss på Nordiska Textilakademin får du möjlighet att åka på produktions-, mäss- och trendresor i Europa där du själv får möjlighet att styra delar av innehållet medan vi står för kostnaden.

Upplägg

Utbildningen är 1 år lång och är i stora delar förlagd till Åre. Flera teoretiska moment sänds online, där man i efterhand har tillgång till vår play-tjänst.

Kurserna är huvudsakligen på svenska, men fackuttryck och termer på engelska förekommer då engelska är det vedertagna branschspråket.

Undervisningen är inriktad på tillämpning och är utformad så att de studerande utvecklar de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för yrket, samt ett interaktivt problemlösande arbetssätt där lärares och branschens kunskap tillsammans med teoretiska perspektiv och studenternas egna erfarenheter samlas till ett entreprenöriellt tänkande. Arbetssätt och arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, workshops, självstudier, grupp- och individuella arbeten, helklass- och individuell undervisning och handledning.

Engagemang

Studier hos Nordiska Textilakademin är ett åtagande som innehåller hårt arbete och full satsning. Att studierna fullgörs enligt utbildningsplanen är också ett krav för att få studiemedel från CSN under utbildningstiden. 

Möjliga yrkesroller är

 • Designer; sport/funktion
 • Designer; mode/textil
 • Designer/formgivare; grafiskt/mönster
 • Designassistent
 • Inköps-/produktionsassistent

Kursöversikt, 250 poäng

 • Affärs- och produktionsengelska 
 • Affärskunskap 
 • Bransch- och produktionskunskap sport/funktion 
 • Design- och produktionsprocess 
 • Examensarbete
 • Hållbar utveckling
 • Kommunikation
 • LIA – lärande i arbete
 • Programvaror i branschen
 • Textil materiallära och tillverkningsprocesser

Behörighet

Behörig att söka är du som har grundläggande behörighet eller reell kompetens och som gör ett särskilt förkunskapsprov i form av arbetsprover som skickas in fysiskt eller digitalt i samband med ansökan till utbildningen. Se mer om arbetsproverna nedan. Ett eget intresse och erfarenhet av sport och outdoor krävs också för att man ska kunna tillgodogöra sig utbildningen, därför fäster vi stor vikt vid ditt CV och personliga brev som skickas in tillsammans med ansökan. Den här branschen är byggd av människor som älskar sin sport och sina friluftsaktiviteter, så kom ihåg att beskriva ditt sport/outdoorintresse i ditt personliga brev. Vid fler sökande än platser tillämpar vi vår urvalsprocess där fler delmoment blir meriterande, bl.a. muntlig presentation och yrkeserfarenhet.

Meriterande i din ansökan är:

– Om din gymnasieutbildning hade en textil, design, formgivningsinriktning, sportinriktning, eller liknande.

– Arbetslivserfarenhet inom textil, grafisk design, formgivning, konsthantverk, produktutveckling, sömnad, skrädderi och tillskärning, butiksarbete inom sport-, outdoor- eller modebranschen.

– Om du har gått en eftergymnasial utbildning inom textil, design, formgivning eller liknande.

– På annat sätt än ovan skaffat dig erfarenhet och kompetens relevant för utbildningen och branschen.

Arbetsprover

Estetiskt/konstnärligt arbete skickas med ansökan och ska innehålla:

 • Beskrivning av en produktutvecklingsidé, gestaltad i text & bild
 • En färglagd stadsbild i valfri teknik
 • Ett collage i blandteknik (digitala tekniker godkänns)
 • En fantasibild med valfritt motiv och teknik
 • Två bilder av människor, där en skall vara en krokiteckning
 

Skicka kopior på dina arbetsprover till nedanstående adress. Det går också bra att fotografera dina alster om de är skrymmande eller tredimensionella. Dina original vill vi att du själv behåller då vi har svårt att ta ansvar för transport till oss.

Nordiska Textilakademin
Box 55008
501 14 Borås

Märk försändelsen ”Ansökan Internationell Design- & Produktutvecklare inom Sport & Funktion”. Var noga med att sätta namn på alla dina dokument.

Ansökan

Länk till ansökningsprocessen finns här nedan. Säkerställ att du har fått med alla handlingar som krävs innan du lämnar in din ansökan! 

Har du frågor?

Ring oss på 033-410107 eller maila antagning@nordiskatextilakademin.se

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer