INTERNATIONELL DESIGN- och produktutvecklare inom Sport & funktion, heltid 1 år

Den här specialistutbildningen riktar sig till dig som vill vidareutveckla ditt sport- och outdoor-intresse till ett yrkesliv där du får designa och utveckla sport- och funktionsprodukter. Sport- och outdoorbranschen älskar människor som är passionerade för sin sport! Oavsett om det gäller downhill biking, simning, skidåkning eller ridning så är det du som användare av produkterna som bäst vet hur produkten kan utvecklas för att fungera optimalt. Utbildningen läses på Campus i Åre. 

Scrolla för att läsa mer.

 

Tempot är högt på utbildningen varför vi förutsätter en stor egen drivkraft hos dig som student. Entusiasm, vilja och kommersiellt tänkande är viktigt. Vårt fokus ligger på varumärket och slutanvändaren, konsumenten, därför är de olika kurserna knutna till reella samarbeten med företag från dag ett.

 

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i Nordiska Textilakademins utbildningsmetod. 
All undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område. Undervisningen präglas av direkt koppling mellan teori och praktik, där din egen erfarenhet och kunskap som användare av sport- och outdoorprodukter är viktig.

Förutom designrelaterade ämnen studerar du marknadskommunikation som är en viktig del i designerns arbete. Du får träning i kreativa och innovativa metoder i anslutning till problemlösning och nyskapande.

Du kommer redan under skoltiden att jobba med verkliga uppdrag och kunder. Att jobba med flera olika typer av varumärken och produkter under utbildningen ger dig en bred kompetens och hög anställningsbarhet. För att få praktisk erfarenhet och för att utveckla och fördjupa dina specifika kompetenser ingår även en halv termins arbetsplatsförlagd praktik/lärande i arbete (LIA). Under studietiden finns även möjlighet att göra mäss- och trendresor till exempelvis München, Stockholm, Köpenhamn, och Paris.

 

 

Examen och karriär

Efter avslutad utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen, och erhåller ett examensbevis.

Möjliga yrkesroller är:

 • Designer; sport/funktion
 • Designer; mode/textil
 • Designer/formgivare; grafiskt/mönster
 • Designassistent
 • Inköps-/produktionsassistent

 

Kursöversikt, 250 poäng

 • Affärs- och produktionsengelska                            
 • Affärskunskap                                                                 
 • Bransch- och produktionskunskap sport/funktion   
 • Design- och produktionsprocess                                  
 • Examensarbete                                                         
 • Hållbar utveckling                                                     
 • Kommunikation                                                                
 • LIA - (Lärande i Arbete) praktik                                                                         
 • Programvaror i branschen                                               
 • Textil materiallära och tillverkningsprocesser              

 

Utbildningen passar dig som:

Har gått ut gymnasiet, är kreativ och har ett genuint intresse för sport och outdoor, oavsett om du är skidinstruktör, elitgymnast eller har arbetat i butik med friluftsprodukter. För dig som vill gå en intensiv utbildning som gör dig anställningsbar redan efter ett år. Vi förutsätter att du har en stor egen drivkraft och är beredd att jobba hårt.

Upplägg

Utbildningen är 1 år lång och läses i huvudsak i Nordiska Textilakademins lokal på Campus i Åre. Kurserna är huvudsakligen på svenska, men fackuttryck och termer på engelska förekommer då engelska är det vedertagna branschspråket. Undervisningen är inriktad på tillämpning och är utformad så att de studerande utvecklar de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för yrket, samt ett interaktivt problemlösande arbetssätt där lärares och branschens kunskap tillsammans med teoretiska perspektiv och studenternas egna erfarenheter samlas till ett entrepenöriellt tänkande. Arbetssätt och arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, workshops, självstudier, grupp- och individuella arbeten, helklass- och individuell undervisning och handledning.

Ansökan och behörighet

Behörig att söka är du som har svensk gymnasiekompetens eller motsvarande, och som gör ett särskilt förkunskapsprov i form av arbetsprover som skickas in fysiskt eller digitalt i samband med ansökan till utbildningen. Se mer om arbetsproverna nedan. Ett eget intresse och erfarenhet av sport och outdoor krävs också för att man ska kunna tillgodogöra sig utbildningen, därför fäster vi stor vikt vid ditt CV och personliga brev som skickas in tillsammans med ansökan. Den här branschen är byggd av människor som älskar sin sport och sina friluftsaktiviteter, så kom ihåg att beskriva ditt sport/outdoorintresse i ditt personliga brev.

 

Meriterande i din ansökan är:

- Om din gymnasieutbildning hade en textil, design, formgivningsinriktning, sportinriktning, eller liknande

- Arbetslivserfarenhet inom textil, grafisk design, formgivning, konsthantverk, produktutveckling, sömnad, skrädderi och tillskärning, butiksarbete inom sport-, outdoor- eller modebranschen

- Om du har gått en eftergymnasial utbildning inom textil, design, formgivning eller liknande

- På annat sätt än ovan skaffat dig erfarenhet och kompetens relevant för utbildningen och branschen

 

Ansökan görs via yhantagning.se.

 

Arbetsprover

Till din ansökan skickar du in arbetsprover, bestående av följande:

 • En beskrivning av en produktutvecklingsidé, gestaltad visuellt och med ord
 • En färglagd stadsbild i valfri teknik
 • Ett collage i valfri teknik, digitalt eller för hand
 • 2 fantasibilder i valfritt motiv och teknik
 • Skicka också gärna med bilder på saker du tillverkat/målat etc

 

Du kan skicka dina ansökningsprover digitalt eller per post. Stora målningar/skulpturer/saker du sytt eller på annat sätt tillverkat, kan med fördel fotograferas och skickas som bild (gäller även om du vill lämna dina prover digitalt, och inte har möjlighet att scanna dina teckningar).

Arbetsproven bedöms ur ett estetiskt/konstnärligt perspektiv avseende: färgkomposition, perspektiv, tekniskt utförande, kreativitet & personlig stil, materialkomposition.

Arbetsproverna skickas in digitalt via yh-antagning eller i original till:
Nordiska Textilakademin
Box 55008
501 14 Borås

Märk försändelsen ”Ansökan Internationell Design- & Produktutvecklare inom Sport & Funktion”. Var noga med att sätta namn på alla dina dokument. 

 

VARMT VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

 

KURSSTART: aPRIL 2020 

Studieort: Åre
Omfattning: 1 år

Kostnad: 75 000:-

Moms debiteras ej. 

CSN-berättigad utbildning: ja

 

Kostnader för studielitteratur och övrigt arbetsmaterial tillkommer, som för de flesta eftergymnasiala utbildningar. 
Utbildningen ger rätt till studiestöd och merkostnadslån från CSN och bedrivs i våra lokaler på Campus i Åre.

Utbildningen ges på svenska. Facktermer och uttryck på engelska förekommer. 


ANSÖKAN

Länk till ansökningsprocessen finns här nedan. Säkerställ att du har fått med alla handlingar som krävs innan du lämnar in din ansökan! Det finns ej möjlighet att komplettera i efterhand. Sista ansökningsdag är 9 feb 2020. Svar om ansökningen är senast 25 feb 2020.

Frågor? Ring oss på 033-410107 eller maila antagning@nordiskatextilakademin.se

ANSÖK HÄR

 BROSCHYR SPORTDESIGN I ÅRE