Anders Hedén och Jane McAndrew

Anders Hedén och Jane McAndrew

Modepionjärer delar sin rika erfarenhet med nästa generation på Nordiska Textilakademin

Vi träffar Jane och Anders i klassrummet där de föreläser hos Nordiska Textilakademin. De har glatt gått med på att intervjuas och filmas. De är två passionerade föreläsare som delar med sig av sina 30 års erfarenhet från mode- och sportmodebranschen. Deras kurs, ’Inköp och Logistik’, har blivit institution på akademin, och deras engagemang har skapat en stark koppling mellan teori och praktik för de studerande.

Jane och Anders, två erfarna yrkespersoner som har satt sina spår i branschen, inleder samtalet med att dela sina bakgrunder. ”Vi kommer från näringslivet och har arbetat med välkända varumärken i närmare 30 år,” förklarar Jane och Anders fyller i, ”Vi började på Esprit och där ifrån till Marc O’Polo sedan vidare till Peak Performance. Jag har jobbat med Quicksilver, WeSC som är ett skejtföretag.” Jane nickar instämmande och fortsätter, ”Ja, vi har även jobbat på H&M. Jag har jobbat på JLindeberg och Boomerang och numera är vi mycket engagerade hos Hestrahandsken, som specialiserar sig på kvalitetshandskar.”

Deras gemensamma resa har lett dem till Nordiska Textilakademin, där de numera delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till de studerande. ”Idag undervisar vi i en kurs som heter ‘Inköp och logistik’ och det är ju Nordiska Textilakademins signaturkurs. För dem som då går i årskurs 2 av de två åren. Den går från idé till färdig produkt på hyllan ute hos återförsäljarna. Den tar upp hela design- och produktutvecklingsprocessen, sen så kommer inköpsprocessen och sen har vi tillverkning och i slutläget även logistiken.” förklarar Jane och fortsätter, ”och man skulle kunna säga så Anders, eller hur, att har man gått den här kursen så är man faktiskt anställningsbar. Så man kan faktiskt söka arbete som exempelvis inköpsassistent när denna kurs är genomgången.” Anders instämmer och fyller i, ”Och klara det bra!”

Kursen, som nu består av 15 intensiva workshops, präglas av interaktivt lärande och praktiska övningar. ”När vi har våra uppgifter som man gör i projektgrupper, själva presentationerna av dem är inte i de sedvanliga presentationsformatet i skolmiljö, utan det här är autentiska miljöer. Man presenterar sitt inköp, man presenterar sin sortimentsplan, i en grupp. Det kan vara ett sortimentsmöte, det kan vara ett inköpsmöte.” säger Anders entusiastiskt och Jane fyller i, ”Vi kallar det ju inte heller för grupper utan vi arbetar i team.”

Men vad gör deras kurs så unik och framgångsrik? Anders ler och svarar, ”Att kursen är på riktigt. Vi båda två älskar att jobba i mode- och sportmodebranschen. Men vi älskar också att vara här och prata om det och förmedla kunskap för människor som i framtiden vill jobba i industrin.” Jane nickar instämmande och lägger till, ”Vi drar inte en massa teorier och modeller, som vi inte kommer att använda ute på arbetsplatserna, utan det är verkligen på riktigt.”

När samtalet närmade sig sitt slut, frågade jag dem varför de återvänder till Nordiska Textilakademin år efter år? Jane ler och svarar, ”Vi har ju passion för det här yrket, vi älskar att jobba i modeindustrin och vi älskar också att lära ut det som vi har lärt oss på de företag som vi har arbetat på.” Anders lägger entusiastiskt till, ”och den största tillfredsställelsen jag tror båda två känner. Det är när vi kommer ut på företag och jobbar och träffar tidigare elever härifrån.” Jane utropar glatt, ”Det är helt underbart!” Och Anders fortsätter, ”Som faktiskt har lyckats. Och det gör dem på grund av att Nordiska Textilakademin faktiskt utbildar människor PÅ RIKTIGT (säger paret i kör.) Så att man är anställningsbar.”

Således, tack vare Jane och Anders, fortsätter Nordiska Textilakademin att odla nästa generation av textil- och modeexperter, redo att erövra den verkliga världen med en gedigen förståelse för branschen och en brinnande passion för sitt arbete.

Se hela videointervjun här.

Anders Hedén och Jane McAndrew har gett ut en bok, Modefabriken: kreativt affärsmannaskap från insidan, läs mer här.

Kursen som Anders och Jane undervisar i ingår i det 2-åriga programmet Internationell inköpare inom textil, mode och funktion, läs mer om utbildningen här.