Textila Sverige

Hem / Textila Sverige

Bakom varje söm finns en historia – textilindustrin i Sverige är mer än bara kläder.

Nordiska Textilakademin brinner för textil- och modebranschen i Sverige och drivs framåt av stadgarna i Stiftelsen Proteko, att verka för ökad utveckling hos företagen och dess medarbetare genom insatser som ökar och breddar den textilrelaterade kompetensen.

Här vill vi berätta specifikt om den textila produktion som finns i Sverige och de tillhörande företag, produkter, utbildningar och yrken som alla kanske inte känner till.
Ännu 🙂

Om Nordiska Textilakademin

Nationell yrkesutbildning - Sömnadsoperatör

Yrkeshögskoleprogram

Ta kontakt med oss

Film

Med denna film vill vi visa på den textilproduktion som finns i Sverige och de yrken som finns idag och de som är på gång och växer. En bild säger mer än tusen ord! Vi vill rikta ett stort tack till våra vänner i branschen som öppnat sina dörrar och låtit oss filma deras fina arbete, och inte minst ett stort tack till de anställda ute på företagen som ställt upp framför kameran! Engtex AB – Tranemo Advanced Workwear – Textilfabriken – JEANSVERKET – Seger Europe AB – Textilmuseet Borås – Göteborgs Stadsmission

Rapport

Nordiska Textilakademin, Textilproducenterna och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag har med finansiering från Arbetsförmedlingen tagit fram en ny rapport. Håll muspekaren över rapporten för att bläddra och zooma in och ut.

Textil handlar om mycket mer än bara kläder och hemtextilier – det omfattar en mängd olika produkter, från möbler och inredning till tekniska textila material som används i bilar, brandskydd och inom medicinskteknisk utrustning.

Vi har valt att dela upp informationen på denna sida i 4 rubriker. Företagen, produkterna, jobben och vägarna till jobben. Vi hoppas att det kan bidra till en större förståelse för hur textilindustrin ser ut.

FÖRETAGEN

Textilbranschens kärna består av de företag som fokuserar på att tillverka och sälja textilprodukter. Men branschen är bredare än så! Det finns även många företag som, inom en större verksamhet, delvis arbetar med textila material och produkter. Oavsett om det är en huvud- eller sidoverksamhet, är textil en viktig del av många olika typer av företags vardag.

Att definiera textilindustrins omfattning är inte helt enkelt. Under hösten 2024 gjorde TEKO (bransch- och arbetsgivarorganisation för svensk textil- och konfektionsindustri) en undersökning för att uppskatta branschens storlek. Efter att ha granskat statistiken noggrant ser det ut som att runt 4000 företag i Sverige tillverkar textilier/textila produkter.

”Den svenska textilindustrin är en innovativ framtidsbransch, ofta starkt specialiserad, med allt från högteknologiska medicinska textilier till hållbart mode. Företagen måste ständigt ligga i framkant och följa den tekniska utvecklingen. De kompetenser som efterfrågas är ofta mycket specifika och kräver både djup expertis och tvärvetenskapligt samarbete. Dessutom genomgår textilindustrin just nu en stor omställning mot mer hållbara och cirkulära affärsmodeller. Allt detta gör att den svenska textilindustrin har ett stort behov av kompetens som är både högspecialiserad och dynamisk.” –Cecilia Nykvist, VD TEKO

Vi lyfter några exempel på företag inom textilindustrin i Sverige här nedan med hemsidan där man kan läsa mer och inspireras.

Kasthall

Kasthall är ett svenskt företag grundat 1889 av Ludvig Anderson, och har i över 100 år varit ledande inom inredningsbranschen. Företaget tillverkar högkvalitativa och unika mattor i sin fabrik i Kinna, där design och hantverk förenas.

Kasthall samarbetar med arkitekter och designers världen över och deras mattor finns i allt från privata hem och hotell till kungliga slott.

Fabrikörerna

Erfarna sömmerskor från världen, i Göteborg. Fabrikörerna är en syfabrik som syr och tränar svenska samtidigt. Vi hjälper företag med produktion av profilprodukter, väskor, inredning och mycket mer.

”Tillsammans har vi har över 100 års erfarenhet av sömnad. Våra kunder blir inte sällan förvånade över vilken hög kvalitet de kan få från en fabrik i Angered.”

Ludvig Svensson

Med en livslång passion för textil, bygger Svensson sitt varumärke på ett arv från 1887. De är ett familjeägt företag som i fjärde generationen fortsätter att utveckla och tillverka textilier med enastående design och funktion.

Idag används deras unika erfarenhet och kunskap för att förbättra miljön för både människor och växter. Och det är dem stolta över!

Woolpower

Woolpower tillverkar varma underställ och förstärkningsplagg i sitt egenutvecklade material Ullfrotté Original. De tillverkar alla sina produkter i Sverige. I sin fabrik i Östersund gör dem allt från att sticka och bereda material till sömnad, packning och lagerhållning.

I skrivande stund arbetar 46 sömnadsoperatörer hos Woolpower och fler sökes!

PRODUKTERNA

I Sverige produceras en imponerande bredd av textila produkter som sträcker sig långt bortom modeindustrin. Textil finns inom så mycket mer än i det vi till vardags tänker på. Tekniska textila produkter finns också inom bilar, brandskydd och inom medicinskteknisk utrustning. Här tillverkas allt från funktionella sport- och arbetskläder till högteknologiska textilier för medicinskt bruk och industriella applikationer.

”Branschen idag är ju så mångfacetterad. Det görs allt från brandslangar till BH:ar. Det finns oerhört mycket duktiga människor och mycket olika typer av produkter som man inte tänker på är textil.”  –Anne Ludvigsson, Ägare AB Ludvig Svensson

Sverige har också en stark tradition av hemtextilier, där allt från sängkläder och gardiner till mattor och möbeltyger tillverkas med fokus på kvalitet och hållbarhet. Dessutom har Sverige en framstående produktion av textilier för hållbart mode, där innovation och miljömedvetenhet står i centrum. Hos Textilhögskolan Borås forskas det till exempel kring textil materialteknik, utveckling av nya textila material samt innovativa processer för utveckling av mer effektiv och hållbar textilproduktion.

JOBBEN

Vanligt förekommande yrkesroller inom industrin är exempelvis textiltekniker, processoperatör, maskinoperatör, sömnadsoperatörer, skräddare och tapetserare. Ytterligare yrkesroller kan du läsa om på TEKO:s hemsida. En utmaning är att alla företag har olika titlar på sina roller, någon som kallas textiltekniker på en arbetsplats, kan ha samma arbetsuppgifter som en som kallas maskinoperatör på en annan. Vi berättar lite mer om några utav yrkesrollerna här nedan.

”Vi ser att efterfrågan på svensk sömnadsproduktion ökar, och tror att den kommer att öka ännu mer. Det ser vi genom att fler kontaktar oss nu än för 5 år sen, och det finns ett bredare allmänintresse av hållbar produktion. Reparation och remake kommer behövas mer av, och för det behövs också sömnadskompetens. Mönsterkonstruktörer och sömmerskor med fabrikserfarenhet samt fabriksledning tror jag också kommer behövas fler av i Sverige, så att mer produktion kan läggas i Sverige.”  –Emma Persson, Fabrikörerna

Sömnadsoperatör

Sömnadsoperatör, sömmerska, sömmare, industrisömnad, sömnad. Kärt barn har många namn. Det handlar kort och gott om att arbeta vid symaskin. Du behöver ha kunskaper kring industrimaskiner, du använder olika industrisymaskiner och utför olika varianter av sömnad såsom en- och tvånålssömnad samt overlock. Produkterna som du syr kan vara allt ifrån kläder till medicintekniska textilier.

Här kan du läsa mer om de olika kompetensområden som krävs för yrket.

Textiltekniker

Textiltekniker, maskinoperatör, processoperatör, vävare, vävlagare, varpare, stickmaskinställare. Kärt barn har många namn. I den här yrkesrollen arbetar du med maskinerna i textil produktion. Du arbetar oftast i team med andra för att få textilproduktionen att flyta smidigt. Finurlighet, noggrannhet och problemlösning är efterfrågade egenskaper. Maskinteknik är en stor del i vardagen, likaså kunskap om textila material och deras egenskaper.

VÄGAR TILL JOBBEN

Idag finns flera olika alternativa vägar till ett jobb. Vi har i Sverige lärt oss sätt att ta tillvara på människors befintliga praktiska kunskap genom yrkesvalidering, vi har kortare yrkeshögskoleprogram och ännu kortare yrkesutbildningar som fokuserar på praktiskt lärande för en specifik yrkesroll. Allt för att göra spåret till ett arbete så rakt som möjligt. Dessutom finns mängder med kortare kurser för redan yrkesverksamma som vill vidareutveckla sig eller ta sig emot en annan roll inom textilindustrin. Vi berättar lite närmare om de olika vägarna här nedan.

”Vi behöver duktiga sömmerskor/sömmare. De ska ha jobbat i textilindustrin. En del har haft mindre egna verksamheter i sina egna hem.”  –Henrik Othelius, Fauna

Validering

Validering innebär att en persons kunskaper, förmågor och faktiska kompetenser kartläggs, synliggörs och bedöms på ett strukturerat sätt oavsett hur, var eller när de förvärvats. Detta görs genom frågor och praktiska prov. Kvalifikationerna dokumenteras enligt myndigheten för yrkeshögskolan och branschens riktlinjer. När valideringen är klar utfärdas intyg eller kompetensbevis.

Vi på Nordiska Textilakademin är i dagsläget det enda textila testcentret i Sverige. Vi arbetar på uppdrag av Arbetsförmedligen och tar emot validander från hela Sverige. Är du intresserad utav att bli validerad så tar du kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen som sedan bokar in dig hos oss.

sömnadsoperatör

Yrkeshögskola- Textiltekniker/Processoperatör
Detta är ett yrkeshögskoleprogram på 2 år, totalt 4 terminer. Programmet kommer att varva teori med praktik, vilket innebär att termin 1 och 3 utgörs av teoretiska kurser och termin 2 och 4 utgörs av LIA (Lärande i Arbete). Under dina LIA-perioder får du möjlighet att prova på olika företag, knyta kontakter och skapa förutsättningar för en anställning efter examen.

Utbildning

Självklart finns mängder med teoretiska utbildningar kring mode och textil, framför allt i Borås och inte minst på Textilhögskolan Borås och hos oss på Nordiska Textilakademin. Men för att få jobb inom produktion krävs praktiska utbildningar där du får lära dig, och testa på under din praktik, den yrkesroll som du utbildar dig till.

Nationell yrkesutbildning – Sömnadsoperatör
Sömnadsoperatör inom textil är en yrkesutbildning på gymnasial nivå inom ramen för yrkeshögskolans modell. Yrkesutbildningen är ettårig, halva tiden är ute på praktik, för vuxna som fyllt 20 år och omfattar totalt 35 studerandeplatser fördelade på 15 platser i Borås, 10 platser i Östersund och 10 platser i Nacka med start 23 september 2024. Vi hoppas på att vi kommer komma erbjuda en till start nästa år, och kommer självklart hålla er uppdaterade kring detta.

Har du frågor, vill veta mer, eller komma i kontakt med oss? Hör av dig på info@nordiskatextilakademin.se