Alumn Elin Andersson – Design Assistant på Peak Performance

  • Namn: Elin Andersson
  • Titel: Design Assistant
  • Företag: Peak Performance
  • Utbildning på NTA: Internationell designer inom textil, mode och funktion

Elin Andersson har läst Internationell designer inom textil, mode och funktion vid Nordiska Textilakademin och arbetar idag som Design Assistant på Peak Performance. I denna intervju berättar hon om sina arbetsuppgifter, vad hon tagit med sig från utbildningen och sina personliga framtidsdrömmar och mål.

Vad gör du på jobbet?

Jag jobbar tätt ihop med min Designer Erik och vi ritar allt som är outdoor/hike samt en del träning. Dagligen går vi på avprovningar där vi testar plagg på modell/docka och utifrån dessa så uppdaterar jag skisser och ser till att vi jobbar samstämmigt med våra produktutvecklare och mönsterkonstruktörer. Jag är även ansvarig för färger varje säsong vilket innebär att jag ser till att allt material som behövs – allt från fysiska färgkartor till digital färginformation – finns till teamet internt men även till externa leverantörer och fabriker. 

Jag jobbar väldigt varierat och fritt från dag till dag och är i stort behov av en tydlig to do list för att se till att jag får allt mitt gjort! Lik väl kan min to do list innehålla ”research på pinterest” inför kommande säsong som ”uppdatera excel-fil med färginfo”. 

Vad är det mest lärorika med ditt jobb?

Att jag dagligen blir utmanad! Ständigt är det en nya ficklösningar som ska finnas på skiss, nya material som ska testas, designuttryck som ska följas och marginaler som ska vara gröna. Samtidigt har vi ett viktigt ansvar att designa för en grönare framtid, vi kan inte släppa plagget så snart det kommit ut i butik utan behöver istället se till hela livscykeln av produkten, minst sagt en utmaning!

Vad tar du med dig från utbildningen på Nordiska Textilakademin?

Givetvis innehållet i alla kurser – mest lärorikt och kul enligt mig var givetvis Designprocessen och alla spännande projekt vi fick göra både på egen hand men även i grupp, tillsammans med aktiva företag men lika så fiktiva uppdrag. Jag tar också med mig många fina relationer, både proffessionella men lika så privata.

Men, det mest givande för mig var nog ändå mina 20 veckor praktik, självklart med tanke på att det resulterade i min nuvarande anställning, men framför allt för alla människor jag lärt känna längs vägen. Utan praktiken, i samband med all kunskap, hade jag aldrig varit där jag är idag!

Vad gör du för att kompetensutveckla dig själv?

För min del handlar det om att vara öppen och ärlig med vart jag vill, kanske till en kollega eller chef, för att få möjligheten att utvecklas. Om man pratar högt om sina ambitioner så tror jag omgivningen har lättare för att öppna dörrar åt dig!

Hur ser du på din framtida karriär?

Just nu är jag väldigt nöjd med min tillvaro, jag lär mig nya saker varje dag och trivs otroligt bra med mina kollegor. Därför försöker jag se på framtiden på ett ganska okomplicerat vis. Jag vill prioritera att ha kul på jobbet och vad det kommer innebära för min framtida karriär låter jag tiden utvisa 🙂 

Vilket råd vill du ge personer som vill börja arbeta i textil- och modebranschen?

Se till att skaffa dig ett brett kontaktnät! Lämna ett hederligt visitkort eller skapa kontakt på LinkedIn, det är alltid värdefullt att ha kontakter i branschen. 

3 snabba frågor

Vad gör du om 10 år? Jobbar med något jag tycker är kul, bor närmare berget så jag kan åka skidor när jag vill och njuter av livet med familj och vänner!

Vad gör dig motiverad? Helt ärligt – bekräftelse! Jag behöver titt som tätt höra att jag gör ett bra jobb för att helt enkelt motiveras att göra det ännu bättre. 

Vad är du bäst på? Att vara flexibel, jag sparar som mest energi när jag låter mig själv tänka okomplicerat och inte tar allt på så stort allvar.

Läs mer om utbildningen: Internationell designer inom textil, mode och funktion 400 YH-poäng