Praktik utomlands

Hem / Program / Livet som studerande / Praktik utomlands

ERASMUS+

Vi på Nordiska Textilakademin har sedan 2019 kunnat erbjuda våra studerande möjligheten att söka Erasmus + stipendie. Stipendiet täcker kostnader för resa, boende och mat (uppehälle) och gäller för en period på 10 veckor.

Syftet med stipendiet är att du som studerande får möjlighet att utveckla din yrkesskicklighet för nuvarande och framtida arbetsmarknad samtidigt som du får uppleva annan kultur, språk och miljö. Stipendiet gäller i alla EU:s medlemsländer samt Island, Turkiet, Nordmakedonien, Serbien, Liechtenstein och Norge.

Våra studerande har gjort sin LIA bland annat i Amsterdam, Köpenhamn och Milano på både stora och mindre företag.

Finansieras av EU

Hemsidan Utbyten.se som ägs av Universitets- och högskolerådet har skrivit om hur vi på Nordiska Textilakademin arbetar med Erasmus+ på vår skola.

Utdrag ur artikeln:
Vilket typ av mervärde får de studerande med sig hem?

-Åh, det är mycket! Både inom kompetens och färdigheter, hur man arbetar i praktiken, hur organisationen och branschen funkar, säger Malin Johansson. Våra studerande får en större förståelse för arbetskulturen och vad som förväntas av dem. Och språket förstås. De jobbar ofta på engelska och förbättrar den genom att lära sig branschspecifika termer. Men en del som reser ut tar också chansen att lära sig det inhemska språket eller förbättra eventuella språkkunskaper de redan har i exempelvis franska eller italienska.

-De knyter nya arbetskontakter, får nya bekantskaper och växer på det personliga planet. Och så är det positivt för deras CV, tillägger Helena Engström.

Möt studerande från skolan som deltar i Erasmus+

Daniel Nordin läste andra året på inköpsprogrammet, och gjorde sin praktik, LIA, i Köpenhamn. Han var en av tio studerande på Nordiska Textilakademin som under våren 2022 valde att åka ut i Europa för att göra sina praktiker, detta som en del av skolans Erasmus+ -program. Intervjun gjordes medans Daniel var på sin LIA-plats.

Hur är det?
– Bara bra. Jag har kommit in bra här nere på så kort tid, så de är skönt!

Var gör du din LIA (Lärande i arbete)?
– Jag är ute på ett företag som heter Birger Christensen som har två egna märken Rotate och Remain. Jag är på dessa två märken som inköpspraktikant. Jag valde detta företag för de är i tidig fas, men växer väldigt mycket, vilket gör att man är med på många uppgifter och man lär sig otroligt mycket! Sen att de har grymt snygga kläder är ju ett stort plus (haha).

Vad gör du som inköpspraktikant?
– Som inköpspraktikant gör du massor olika. Jag hjälper till med tygprover samt plaggprover, du får sourcha leverantörer och tyger, hjälpa till med hanteringen av de kommande kollektionerna, produktutveckling och massor mer!

Varför valde du Köpenhamn?
– Jag valde Köpenhamn för de är väldigt ledande i skandinaviska modevärlden! Men också för att jag ville prova att bo utomlands och Köpenhamn är ju känt för att vara otroligt vackert under våren!

Vad vill du få ut av din LIA?
– Under min LIA vill jag vara med på mycket och lära mig så mycket de går inom branschen som jag vill jobba med!

Hur länge blir du där?
– Jag blir kvar i Köpenhamn i cirka 4,5 månader mellan 15 januari till 27 maj.

Vad behöver du förbereda inför sin Erasmusresa?
– Det sköna är att skolan hjälper en med alla förberedelser, såsom alla papper som ska skickas in och skrivas på och de håller även i kurser om hur du ska göra med alla kvitton och vilka regler som finns. Detta gör att du själv mest behöver tänka på vart du söker praktik och boende i den staden. Resterande hjälper skolan dig med, vilket är så skönt så man vet att de blir rätt och riktigt.

Hur var det att hitta bostad?
– Bostad var ganska lätt för mig, jag hittade genom en facebook sida för svenskar i Köpenhamn och där var de personer som la ut angående boende! Sökte till några där och fick svar! Gick på lite intervju, lära känna stund! Och sen så fick jag lägenhet!

Vad ser du framemot under din vistelse i Köpenhamn?
– Jag ser så fram emot att få se staden och se vad den har att erbjuda men också få lära känna nya människor i denna stad.

Lycka till på LIAN!
–TACK!