Person håller en Hammarby fotbollströja för att göra designförändringar i ett remakeprojekt
Under våren 2021 kommer studerande på Nordiska Textilakademin att arbeta med att omvandla och återanvända Hammarbymatchtröjor, som av olika anledningar blivit över eller som är obrukbara.

I dagarna startades ett samverkansprojekt mellan Craft x Hammarby Fotboll x Nordiska Textilakademin kring remake och återbruk. Under våren 2021 kommer studerande på Nordiska Textilakademin att arbeta med att omvandla och återanvända Hammarbymatchtröjor, som av olika anledningar blivit över eller som är obrukbara. Syftet är att väcka tankar och idéer kring hur ett befintligt plagg med lite kreativitet kan bli till något nytt.

– Vi på Craft ser fram emot att genom projektet öppna upp sinnet och se hur en gammal matchtröja kan få nytt liv. Det känns extra bra att vi kan föra samman kreativiteten och kunskapen från NTA-studerande i Borås med Hammarby Fotbolls starka varumärke och de grönvita färgerna som betyder så mycket för så många, säger Herman Oscarsson Sales Merchandise & Partners på Craft

De studerande har full kreativ frihet att omvandla hela eller delar av plaggen till nya kreationer och textila produkter. Andra material får adderas och nyttjas för att stärka upp eller fylla ut, men en tydlig Hammarbytouch ska finnas med.

– Fantastiskt kul att vi på Nordiska Textilakademin får ingå i ett samarbete med Boråsföretaget Craft och även Stockholmsbaserade Hammarby Fotboll. Våra studerande får en spännande utmaning samt nya och fler kunskaper kring remake och hur vi i den textila branschen jobbar för en hållbar framtid. Vi är övertygade om att våra studerande kommer att arbeta fram nya kreativa saker med de grönvita matchtröjorna, Camilla Högling Utbildningskoordinator Nordiska Textilakademin

Framåt sommaren kommer projektet gå i mål och ett slutresultat presenteras. Förhoppningsvis med ett antal nyskapade intressanta produkter och möjligtvis även någon produkt som kan produceras i större omfattning.

–En fin möjlighet för oss att vara med i detta projekt och kul att vårt starka varumärke förhoppningsvis kan bidra till ett ökat intresse kring hållbarhet i allmänhet och projektets slutresultatsalster i synnerhet, avslutar Joakim Ståhl, Business Unit Manager på Hammarby Fotboll.

Läs även pressmeddelandet på Hammarbyfotboll

Följ projektet på:
@remakehammarby
#remakehammarby