Han sökte jobb på klädföretag, men fann sin yrkesutbildning på Nordiska Textilakademin i Borås.  Idag läser Tobias Andersson fjärde och sista terminen till internationell säljare inom textil  och mode. Om några år vill han öppna eget inom skräddat herrmode. 

– Den här säljutbildningen är klockren, tycker Tobias. 

Han gillar bredden och han valde den 2-åriga utbildningen för att få en bred textilutbildning och för att utbildningen är väldigt branschrelaterad med ett nära samarbete med olika företag.  

– Utbildningen öppnar upp en stor dörr om du vill jobba med textil. Det är en yrkesutbildning och tack vare praktiken jobbar du tätt med branschen. Du får in en fot gratis, knyter kontakter och de flesta lärare jobbar på företag, säger han.   

Materiallära ger en bra grund  
Bland de teoretiska ämnena på utbildningen lyfter han särskilt fram Textil Materiallära, som ingår som grund under första terminen i skolans samtliga 2-åriga YH-utbildningar. Då fick han lära sig hela processen om alla olika textila materialegenskaper. Exempelvis hur det går till från att bomullen plockas till att det blir en tröja och vilka egenskaper de olika fibrerna har och mycket mer.  

– Vi fick en bra bild varför man har det material man har till vilka plagg och vilka blandningar man behöver göra för att lyfta egenskaper, säger Tobias.  

Ute på 20 veckors praktik  
Kunskaper han nu har glädje av under den pågående praktiken (LIA = Lärande i arbete) som är 20 veckor under fjärde terminen och som avslutas med en slutrapport i anslutning till examinationen i juni. Praktiken gör han på ett mindre företag som tillverkar måttsydda herrskjortor. 

– Det är perfekt, det är precis det företag jag verkligen vill vara på.  

Företaget har måttagning på plats och han träffar kunder dagligen. I och med att det är ett  litet företag får han göra det mesta själv såsom företagsevent, ta kontakt med kunder och pitcha.  Mycket av jobbet handlar också om att kunna kommunicera på sociala medier, hantera e-handel  på webb då alltmer av erbjudandet och försäljningen sker online, samt att vara i kontakt med leverantörer.  

– Fördelen med att vara på ett mindre företag är att jag får inblick i hela kedjan. En del tycker att  de får mer kött på benen genom att praktisera på ett större företag på dess marknads- och säljavdelning.  Men för mig är ett mindre företag perfekt.  

Dröm om att öppna eget  
Han ser sig själv som en extrovert person som gillar att träffa folk. Ett måste för en säljare menar han. Likaså att vara driven, affärsbiten och en framåt person.  

Hans dröm är att öppna eget inom skräddat herrmode. Gärna med en konkret hållbarhetstanke.  

– Först ska jag jobba ett par år för att lära mig branschen ordentligt, sedan vill jag skapa något eget med en tydlig hållbarhetsprofil.  Det är en självklarhet idag. Modeföretag som inte har en tanke kring hållbarhet kommer inte att överleva, avslutar Tobias.   

Läs mer om utbildningen:
Internationell säljare inom textil/mode/funktion, 400p
https://www.nordiskatextilakademin.se/utbildningar/yh-utbildning-inom-textil-mode-och-funktion/saljare/