Den 1 februari flyttade hon in i Textile Fashion Center i Borås. Här vill hon etablera sitt företag och komma närmare nätverken. Parallellt vill hon inspirera människor att ta ansvar för sin kompetensförsörjning. Själv lever hon som hon lär. Möt designer och produktutvecklaren Caroline Connor med specialitet inom kulör och material.

− Det är aldrig försent för att göra en upskill. Jag är 48 år och vill ständigt lära nytt. Inte minst nu med EU kommissionens visioner för hållbar och cirkulär textilproduktion, säger Caroline Connor som just nu läser YH-kursen Hållbarhetsutvecklare inom textil och mode på Nordiska Textilakademin samtidigt som hon bygger upp sitt företag.

Bild på person utanför sitt kontor

− Det är work in progress, säger Caroline Connor om sitt nya kontor i Borås Inks företagshotell i Textile Fashion Center. Kontoret håller hon på att inreda med second hand saker.

Det hon gillar allra mest med kursen är nätverkandet med de andra kursdeltagarna, dels gruppuppgifterna de gör tillsammans, dels masterclass som anordnas till varje kursmodul och där deltagarna har möjlighet att träffas fysiskt. I höstas hann hon också med att läsa två digitala kurser Cirkulär design inom textil och mode samt Hållbarhetsredovisning och -lagstiftning.

− Fördelen med dessa kurser är att du kan läsa när du vill, så de passar extra bra att kombinera med annan sysselsättning. Det blir flexibelt. Att varje kursavsnitt dessutom avslutas med quiz som du måste få godkänt på för att gå vidare till nästa modul skapar en bra struktur och drivkraft att bli klar, säger hon.

Kunskapen från kurserna ihop med hennes 20-åriga yrkeskunskap använder hon nu som egenföretagare. Sedan knappt två år driver hon företaget Material Guidance Sweden AB och agerar rådgivare till företag. Det kan handla om företag som exempelvis vill sätta en ny produkt på marknaden och behöver veta allt om material, design, produktion, mänskliga rättigheter, transport med mera.

Magister från Royal College of Art

Hennes egen textila karriär tog sin början i slutet av 90-talet när hon studerade sin Magister i Textildesign vid Royal College of Art i London.

− På den tiden var det ingen diskussion om hållbarhet utan bara kreativitet, att skapa och att följa trender. Idag måste designers ta ansvar och fokusera på cirkulär produktutveckling och design, reflekterar hon.

Efter studierna gick flytten till Sverige och under 10 år arbetade hon som Design Account Manager och Textile Designer på Borgstena Textile, som tillverkar industriella textilier till fordonsindustrin. Därefter har flera olika uppdrag följts med fokus på produktdesign och materialval.

− Jag har under alla år ägnat mig åt utveckling för industriella produkter men faktiskt aldrig arbetat med plagg, utan alltid med textil och andra materialtillämpningar, inte minst i fordon men också andra transportmedel såsom barnvagnar. Sammantaget har det blivit över 15 år med nära koppling till industriella produktionsenheter, berättar Caroline Connor.

Textil ska återvinnas till textil

Idag ligger hennes fokus, såväl som hela branschens, på att jobba med ökad hållbarhet och förlänga livslängden på det som produceras. Hon pekar på samarbetet som en viktig framgångsfaktor, att alla delar på ett företag deltar i det hållbara tänket: från ingenjören, teknikern, inköparen, designern med flera.

− Hela organisationen måste ta sitt ansvar i den textila värdekedjan. Det är uppenbart att vi inte kan konsumera eller producera som vi har gjort.

Hon utvecklar att det måste finnas möjlighet till reparation av material som slits under användning, i exempelvis en bilinteriör eller i en fåtölj. Och när det kommer till återvinning ser hon inte positivt på att t ex PET- flaskor blir textilfiber (polyester), utan textil ska kemiskt eller mekaniskt återvinnas till just textil. PET-flaskor kan i sin tur fortsätta användas som PET-flaskor, det förlänger livet av även på förpackningar.

− Min vision är att själva textilen aldrig ska vara anledningen till att en produkt slängs. Här vill jag vara med och göra skillnad, här vill jag bidra till en hållbar textilbransch.

Caroline Connor planerar att vara på plats i Textile Fashion Center 2-3 dagar i veckan beroende på vilka uppdrag hon har.

Ni når henne på e-post: caroline.connor@materialguidance.com

Vill du veta mer om Nordiska Textilakademin YH-kurser i cirkularitet & hållbarhet.
Läs här: https://www.nordiskatextilakademin.se/utbildningar/yh-kurser/