Kappahl Group är ett av företagen som varje år tar emot LIA-studerande från Nordiska Textilakademin. Samarbetet mellan partnerna är väl etablerat och många studerande vill praktisera på Kappahl.

Lotta Gustavsson arbetar som Business Process Developer & Coordinator på Kappahl Group och hon sitter också med i ledningsgruppen för YH-programmet Inköpare. Hon har lång erfarenhet av att hantera LIA-praktik och tycker att samarbetet med Nordiska Textilakademin fungerar bra, är viktigt och självklart.

− Vi har ett stort engagemang i skolan, så för oss är det självklart att ta emot praktikanter. Det är viktigt att vi erbjuder LIA med kvalitet och att vi inte tar emot fler än vad vi kan handleda. Vi vill att varje praktikant ska ha minst varsin handledare så att de får en intressant och lärorik praktik. Målet är att den studerande får vara delaktig i så många delar av verksamheten som det är möjligt under perioden de är här hos oss, säger Lotta Gustavsson.

Kristin Persmo och Lotta Gustavsson på Kappahl

Kristin Persmo och Lotta Gustavsson på Kappahl har lång erfarenhet av ta emot LIA studerande från Nordiska Textilakademin.

Handledare ger stöd och vägledning

Lotta Gustavsson berättar att handledaren har en central roll för att LIAn ska bli bra. Handledaren är en person som ger stöd och vägledning till den studerande under praktikperioden.

− Som handledare introducerar du arbetsplatsen och de huvudsakliga arbetsuppgifterna som rollen innebär. Du stöttar och följer praktikantens utveckling under praktiktiden, säger Kristin Persmo som har varit handledare åt många studerande.

− Det roligaste med att vara handledare är att följa praktikantens utveckling, främst inom det yrkesmässiga, men också det personliga planet. Med bra handledning och rätt förutsättningar upplever jag att de får med sig mycket kunskap och bra förutsättningar från sin praktikperiod, säger Kristin Persmo.

Prova LIA

Båda tycker att andra företag ska prova att ta emot LIA, då det är något positivt för såväl företaget som den studerande.

− Om man som företag inte har tagit emot LIA tidigare så ska man absolut prova att göra det. Det är en möjlighet att träffa personer som är nya i branschen och blivande kollegor inom branschen. Med LIA kommer det in nya människor på arbetsplatsen som förhoppningsvis har ett nytänk, vilket är jätteroligt. De kommer med sina frågor och funderingar som får oss att tänka till. Jag skulle verkligen rekommendera att ta emot LIA, avslutar Lotta Gustavsson.