Möt Alexander Villanza, som läser andra året på designprogrammet, och gör sin LIA på Kappahls huvudkontor i Mölndal.

Vad får du göra på din LIA?

– Jag är på babyavdelningen och får vara med två olika avdelningar: Baby Kappahl och Newbie. Jag får följa med designerna och designassistenterna och testa på deras jobb lite från start till slut, eftersom de jobbar med flera säsonger samtidigt så hinner man få se och testa så många olika steg och delar i arbetet. Såsom att skapa Styles (plaggskisser), spana på nya idéer, skapa egna print och mönster till plaggen. Jag får även vara med på olika planeringsmöten, månadsanalys möten och Start of Collection möten där dem går igenom allt från idéer till antal produkter i olika släpp, färgval, försäljning på produkter ute i butik, topp produkter och mycket mer.

Bild på fyra personer som står i en trappa.

Här ser vi Alexander Villazana till höger i bild tillsammans med sina klasskamrater från Nordiska Textilakademin som också gör sin LIA på Kappahl. Från vänster: Seyed Ali Mousavi Manarehbazari, Ellis Turesson och Lovisa Danielsson.

Hur ser en ”vanlig” LIA-dag ut?

– Den ser lite olika ut från dag till dag, då vissa dagar består mer av möten och vissa av eget arbete. Men jag startar vanligtvis på kontoret, kollar igenom vår kalender och ser ifall det är inbokade möten under dagen, sedan startar jag upp uppgifterna jag blivit tilldelad av min handledare eller av de andra designerna. Det kan exempelvis vara att skapa några nya mönster i något tema, någon sorts form av sammanställning av trender eller produktidéer eller uppdatera befintliga prints eller plaggskisser.

– Under dagen kan det även komma in små mer aktuella arbeten som att exempelvis ändra någon detalj, färg eller ett print på någon plaggskiss eller att en helt ny skiss ska laddas upp i Product Lifecycle Management (PLM) och då får jag informationen av designern om vad som ska ändras eller lägga till och så sitter jag och gör det mellan mina större arbeten. Har vi en dag med möten som sträcker sig över en hel för- eller eftermiddag där det oftast kommer fram detaljer och ändringar som behövs göra, då får jag ibland ta ansvaret att fixa det efter mötena och sedan återkoppla till designern för att se till att allt ser bra ut och stämmer tills nästa möte eller tills att plaggen ska skickas vidare.

Varför ville du göra LIA på Kappahl?

– Anledningen till att jag valde söka till Kappahl var för deras intryck de gjorde på mig under ett besök i skolan och efter att vidare undersökt företaget så blev jag mer intresserad av att söka. De är ett stort företag i Sverige, därav kände jag att jag skulle vara trygg, bli väl behandlad, bra arbetsförhållande samt roliga och många olika arbetsuppgifter med tanke på deras breda skala i produkter och avdelningar.

Har du några tips till kommande studerande om hur man får en LIA-plats?

– Mitt tips skulle väl vara att lägga bra fokus på ditt cv och portfolio, att verkligen få med så många olika kunskaper och färdigheter du har för att visa ett brett utbud av kunskap. Se till att du är påläst om företaget, deras vision och arbeten för att kunna visa ditt intresse för företaget och vid intervjuer prata om saker som de redan jobbar med och visa att du verkligen har ett intresse för att få ut mer kunskap och färdigheter ifrån företaget. Sedan får man inte bara vara fast på ett ställe utan ha ett reservalternativ.

Vad vill du få ut av din LIA?

– Jag får ut mer kunskap om arbetslivet, delvis från arbetsförhållanden och hur det ser ut i ett större företag med möten och de olika rollerna. Även mer färdigheter i designprocessen och de olika programmen de jobbar i som Illustrator, Photoshop och PLM som var ett helt nytt program för mig.

Vad är det bästa med LIAn?

– Bortsett från att få testa på att jobba med design och att jag känner att jag får ut mer kunskap än vad jag hade sen tidigare så har arbetsplatsen och personalen varit något av det bästa. Alla är hjälpsamma och glada, företaget är väldigt inbjudande och tar väl hand om en, deras arbetsförhållande känns jättebra och det är en väldigt trivsam plats vilket har gjort det roligt att komma hit varje dag.

Hur ser dina framtidsplaner ut efter studierna?

– Efter studierna tänker jag starta söka jobb inom designyrket. Med hjälp av all kunskap jag fått från Nordiska Textilakademin och min nuvarande tid på praktiken känner jag mig extra säker på mitt val och att jag går in i rätt bransch för mitt kommande arbetsliv.