Christian Lundell vd på Nordiska Textilakademin

Våren är snart här och det händer mycket hos oss. Låt mig kort ge er en inblick i allt som är på gång.

Vi har sökt 10 st YH-kurser och väntar besked från Myndigheten för yrkeshögskolan. Om kurserna beviljas så startar de i augusti. Vad tror ni om bland annat Cirkulär Design, Klädvärdering, Livscykelanalys och självklart kommande lagkrav från EU?

De är några av ämnena vi sökt och som också ligger i linje med vårt löfte att alltid erbjuda det som är med relevant för att matcha de kompetensbehov som branschen signalerar och för att stärka arbetsmarknaden. Din framtid. Världens chans. Vi håller tummarna för ett positivt besked i maj.

Second hand på frammarsch

Härligt att läsa siffror från Svensk Handel som visar på en högre omsättning i januari för second hand. Om vi kan bli allt duktigare på att handla begagnat ser jag detta som början på allt fler cirkulära erbjudanden och flöden såsom Remake, Repair, Refresh.

Från den 1 januari 2025 ska textilavfall från hushåll och verksamheter sorteras ut och samlas in separat (och inte förbrännas som idag). För att hantera denna enorma förväntade mängd textilier som kommer att samlas in kommer det att behövas många duktiga, engagerade och utbildade personer. Vi är på den bollen! Tillsammans med TEKO, Sobona och Handelsrådet jobbar vi på att beskriva kvalifikationer för dessa yrkesroller som sedan kan bli utbildning. Kvalifikationer som vi också testar tillsammans med bland annat Stadsmissionen i Göteborg.

Tillväxt i textilbranschen

Alla ser en enorm potential inom återbruk och cirkulär ekonomi. Med världens ögon på hållbarhet och miljöpåverkan, står textilindustrin inför en revolutionerande förändring. Vi på Nordiska Textilakademin är övertygade om att textilbranschen i Sverige står inför en betydande tillväxt. Innovationer inom materialteknik, hållbarhetsinitiativ och digitaliseringens framfart skapar nya affärsmöjligheter och jobbtillfällen. Inte heller är det orimligt att tro att Sverige måste öka graden av självförsörjning, vilket får konsekvens att brutna värdekedjor måste återskapas. Offshoring blir Reshoring.

Satsning på yrkesutbildning!

Yrkeshögskolans lillasyster Yrkesskola kan se dagens ljus i höst! Vi välkomnar och stödjer ett ökat fokus på yrkesutbildning som ligger helt i linje med vår ambition att erbjuda praktisk och relevant utbildning som möter arbetsmarknadens behov. Även på gymnasial nivå! Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att ytterligare stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv, därför kommer vi ansöka och engagera oss i pilotverksamhet för yrkesutbildning på gymnasial nivå under 2024.

Genom att fokusera på att alla har kompetensutveckling runt hörnet kan vi både växa och hjälpa. Nordiska Textilakademin ser ljust på framtiden och vi vill verkligen vara med och bidra till branschens transformation.

Avslutningsvis vill jag tacka er alla för ert stöd och engagemang. Det är tillsammans som vi kan fortsätta att driva framgång för Nordiska Textilakademin och därmed bidra till en bättre framtid för vår bransch. Jag ser fram emot ett spännande år 2024 fyllt av möjligheter och innovation.

Vi har modet att förändra världen!