YH-kurser inom cirkularitet och hållbarhet

Vässa din kompetens inom cirkularitet och hållbarhet i höst med Nordiska Textilakademins YH-kurser.

Vi erbjuder följande kurser för dig som vill kunna ta dig an textil- och modebranschens omfattande utmaningar till följd av kommande och redan verkställda lagkrav, politiska mål, policys och riktlinjer för ökad hållbarhet, gällande såväl produktion som konsumtion och möjlighet till återvinning/förlängd livslängd på redan producerad textil.

Cirkulär Designer inom textil/mode 90 YH-poäng

Den här kursen riktar sig till dig som vill få en fördjupad inblick i design/metoder för att skapa cirkulära produkter, och översikt över lagkrav och incitament på regeringsnivå. Kursen är indelad i 5 kursblock, läses på distans med liveföreläsningar, diskussioner och workshops och varje kursblock avslutas med en masterclass. 
Förkunskapskrav: grundläggande gymnasiebehörighet (matte, svenska, engelska) och minst 2 års yrkeserfarenhet från textilbranschen (totalt 2 år heltid). 
Kursstart: 3/10 2022
Kurslängd: 9 månader
Studietakt: 1/2-fart (50% av en heltid)
Läs mer om kursen Cirkulär Designer inom textil/mode 90 YH-poäng

Cirkulär Design inom textil/mode 20 YH-poäng

Kursen för dig som vill få en allmän överblick över vad som krävs för att skapa cirkulära produkter och tjänster. Kursen är helt digital, du väljer själv hur och när du vill studera. Avslutas med betygsgrundande tentamen.
Förkunskapskrav: grundläggande gymnasiebehörighet (matte, svenska, engelska) och minst 1 års yrkeserfarenhet från textilbranschen (totalt 1 år heltid). Kursen är anpassad för alla positioner på ett textilföretag.
Kursstart: 17/10 2022
Kurslängd: 8 veckor
Studietakt: 1/2-fart (50% av en heltid)
Läs mer om kursen Cirkulär Design inom textil/mode 20 YH-poäng

Hållbarhetsutvecklare inom textil/mode 90 YH-poäng

Kursen för dig som vill få kunskap om hållbarhet i ett större perspektiv, förståelse för arbetsvillkor, och förutsättningar för hållbar ekonomisk tillväxt och mer hållbar konsumtion och produktion. Kunskaper i klimatberäkning, hållbarhetsredovisning, human due diligence och hållbarhetsstrategier utifrån ekonomi, miljö och sociala aspekter ingår. Hur kan företag anpassa produktion utifrån nya miljökrav, och samtidigt behålla sin konkurrenskraft och verka för hållbar tillväxt?

Kursen är indelad i 5 kursblock, läses på distans med liveföreläsningar, diskussioner och workshops och varje kursblock avslutas med en masterclass.
Förkunskapskrav: grundläggande gymnasiebehörighet (matte, svenska, engelska) och minst 2 års yrkeserfarenhet från textilbranschen (totalt 2 år heltid).
Kursstart: 3/10 2022
Kurslängd: 9 månader
Studietakt: 1/2-fart (50% av en heltid)
Läs mer om kursen Hållbarhetsutvecklare inom textil/mode 90 YH-poäng

Hållbarhetsredovisning-och lagstiftning 20 YH-poäng

Den här kursen riktar sig till dig som vill få en allmän förståelse och uppdatering på nuvarande och kommande lagkrav. Häng med på allt som händer inom lagkrav i denna digitala kurs där du själv bestämmer hur och när du vill studera.
Förkunskapskrav: grundläggande gymnasiebehörighet (matte, svenska, engelska) och minst 1 års arbetslivserfarenhet. Kursen är anpassad för alla positioner i företaget.
Kursstart: 17/10 2022
Kurslängd: 8 veckor
Studietakt: 1/2-fart (50% av en heltid)
Läs mer om kursen Hållbarhetsredovisning-och lagstiftning 20 YH-poäng

Ord från branschen kring kursernas betydelse

– I och med de kommande lagstiftningar kring due dilligence och EU:s Green deal, så kommer fler företag behöva kompetens kring lagstiftning och rapportering framöver, säger Sandya Lang, Sustainability Manager, Nudie Jeans Co. om kursen Hållbarhetsredovisning-och lagstiftning.

– Cirkulär design är ett nyckelperspektiv för alla som vill driva textil- och modebranschen mot framtiden. Eftersom en enorm del av en produkts klimat- och miljöpåverkan bestäms av val som görs redan i designfasen behöver alla yrkesgrupper kunna förstå och interagera med designers för att säkerställa en god hållbarhetsprestanda. Val som i förlängningen också skapar hög konkurrenskraft, säger Markus Danell, Verksamhetsledare, Wargön Innovation om kursen Cirkulär Design inom textil/mode.

Relaterad läsning: Nordiska Textilakademin stärker svenskt mode och ökar kunskapen om cirkulär design