Tre ord för dig som representerar utbildningen?
Maria: ögonöppnare, hållbarhet, uppgraderat textilt perspektiv
Malin: hållbarhet, miljömål, hållbara material
Johanna: branschnära, praktisk, inspirerande

Hur vill du använda utbildningen?
Hela den textila industrin är fortfarande en bransch som måste tänka om kring hållbara material inför framtiden. ”Det kommer ställas högre krav på företag att utbilda inom området.” Ändrade och ökade krav för företagen samt en snabb utvecklingstakt gör att även den insatta har svårt att hänga med utan löpande utbildning, berättar Malin som studerar på Hållbarhetsutbildningen (90p).
Malin ville lära sig mer om hur man arbetar mer med hållbarhet som inköpare. Johanna ville fördjupa sig inom en bransch. För Maria är utbildningen en komplettering av tidigare baskunskap samt en repetition. De fastnade direkt för kursen som ett självklart val!

Alla tre tillfrågade studenter ser fram emot att få ökad kunskap för cirkulära affärsmodeller, kretslopp och återbruk samt hur man kan arbeta med hållbarhetsredovisning. ”Som inköpare vill jag vara med och ställa om till en hållbar mode- och textilbransch, komma ifrån konsumtionshetsen och fast fashion.” Johanna vill göra det enkelt för människor att konsumera smart samt att säkerställa arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i leverantörsleden.

Vad har överraskat?
Överraskande är att utbildningen spänner så brett säger Malin, att synergieffekterna är så stora och att du verkligen måste se till hela företaget med alla avdelningar såsom kontor, logistik och produktion. Johanna och Maria poängterar också kvalitén på föreläsare i kursen – att de alla är branschaktiva som konsulter, hållbarhetschefer eller forskare och har verkligen en djupgående kunskap inom sitt område med en stark koppling till hela branschen. Maria reflekterar över att textila märkningar förnyas så fort inom industrin

Vill du rekommendera utbildningen?
Distansutbildning går så bra att kombinera med arbete! Johanna rekommenderar varmt utbildningen men det är viktigt att du har ett eget högt intresse för hållbarhet. ”Du går en utbildning som är branschnära och som visar på utmaningar och möjligheter. Du får snabbt ett nuläge.” Den är till för dig som vill lära dig mer om hållbart textilt mode. Maria rekommenderar utbildningen om du vill ha mer kött på benen. ”Jag har gått andra kurser med likande inriktning då lär man sig övergripande termer – i denna kurs kan jag koppla termerna till ett textilt perspektiv.”

Vilket råd skulle du ge till någon som funderar på att gå kursen?

Alla tre är eniga; Genom att vara engagerad, nyfiken och aktiv får du ut mycket av kursen som verkligen inspirerar!  En bra grundförståelse för textila och tekniska processer hjälper till i dina studier, ta chansen och utveckla dina kunskaper som du sedan kan använda till branschens utveckling!

Läs mer om utbildningen här.