– En fenomenalt bra och fortbildande kurs. Den inte bara öppnade ögonen för den enorma utmaning vi har, men gav mig en bra förståelse om vart jag har störst påverkan och vart resurserna som finns till förfogande utnyttjas mest effektivt. Det tycker Björn Bengtsson, som är grundare av Uniform Studio AB, om YH-kursen Hållbarhetsutvecklare inom textil och mode.

Hur använder du dina nyvunna kunskaper i ditt jobb idag?

– Det har varit viktigt för mig att försöka förmedla informationen från kursen på ett sätt som gör att kunden förstår allvaret i situationen och deras roll i både problem och lösning. Problematiken står ju högt på alla mina kunders agendor, men man saknar kunskapen att attackera problemet på rätt sätt. Där har kunskapen från kursen varit guld värd mig att tillsammans med kund ta fram strategier och metoder att minska produkternas miljöpåverkan utifrån deras förutsättningar. 

Vad kan en hållbarhetsutvecklare göra för framtidens modebransch?

– Det här är kunskap som kommer vara essentiell för alla som jobbar i produktionsledet i branschen. Vi måste ha det med oss för att kunna ta fram produkter som håller måttet i kvalitets-, miljö- och funktionsaspekten, med de ökade kraven som ställs på vad branschen sätter ut på marknaden. Det är också viktigt att sprida kunskapen runt sig för att driva frågan framåt i alla led. 

Vem skulle du rekommendera att gå denna kurs?

– Alla i sko- och konfektionsbranschen. Desto närmare man är produktionen, desto viktigare är den. Det är också en fenomenal möjlighet att som gammal räv lyfta sina kompetens och ta del av en stor mängd ny information och kunskap som strömmar fram ur all den nya forskningen.

Björn Bengtsson, grundare av Uniform Studio AB, har studerat YH-kursen Hållbarhetsutvecklare inom textil/mode

Ansök senast 11 september

Vill du också kunna påverka och hjälpa företagen att medvetet kunna verka för mer hållbar konsumtion och produktion? Ansök till Hållbarhetsutvecklare du också! Kursen är 9 månader, på distans och du läser på halvfart. Nästa omgång startar 3 oktober och du söker senast 11 september.

För att bli antagen ska du ha grundläggande behörighet eller reell kompetens. Dessutom ska du ha minst 2 års yrkeserfarenhet från textil och modebranschen. Vid fler sökande än antalet utbildningsplatser kommer vi tillämpa vår urvalsprocess.

Läs mer och ansök här: Hållbarhetsutvecklare inom textil/mode