Erika Eriksson som studerade till internationell designer inom textil/mode/funktion fick jobb som designassistent på Mini Rodini efter att ha tagit examen från Nordiska Textilakademin i juni i år.

Berätta om Mini Rodini. Vad är det för företag? 

Mini Rodini är ett klädmärke som grundades 2006 av illustratören och konstnären Cassandra Rhodin. Hon startade det eftersom hon tyckte att det saknades barnkläder med ett tydligt miljötänk som också hade en lekfull design och var roliga för barnen att ha på sig. Så det blev hela konceptet: att skapa hållbara, högkvalitativa produkter som föräldrar vill klä sina barn i, och som barnen också älskar att bära!

Vad innebär din roll på företaget? Vad kommer du få ansvara över/jobba med? 

Min roll som designassistent är att vara ett stöd för vår Creative Director och Junior Designer i deras dagliga arbete. Det kan t.ex. betyda att ta anteckningar vid inprovningar, för att sedan göra ändringar i produktionsunderlaget, göra research inför kollektionsarbetet, kommentera provtryck eller hålla ordning i vårt designrum.

Vad ifrån din utbildning tror du att du kommer ha extra nytta av i din nya roll? 

Något som jag kommer bära med mig under hela mitt framtida arbetsliv är mina kunskaper i Illustrator, då det är det programmet jag sitter och arbetar i större delen av tiden. Även att vi under hela utbildningen diskuterat hållbarhet utifrån olika ämnen är något som jag har stor nytta av. Sedan så känner jag att LIAn har gjort steget ut i arbetslivet mycket smidigare, och hjälpt mig förstå hur rollen som designer fungerar på ett företag i praktiken.

Finns det något inom designyrket som du tycker är extra roligt att få jobba med?

Att få skapa ett koncept och sedan designa en kollektion utifrån det konceptet. Det är något speciellt med att kunna förmedla ett tema eller en känsla genom en kollektion och att plantera ut en röd tråd genom hela arbetet. Det jag gillar mest med själva yrkesrollen är att ingen dag är den andra lik eftersom du aldrig vet vilka utmaningar som kan vänta runt hörnet, men även för att arbetsuppgifterna skiftar väldigt mycket.

Hur ser du på din framtida karriär? Har du några speciella drömmar? 

Jag är riktigt peppad över att ha tagit det första steget ut i arbetslivet hos Mini Rodini, och ser fram emot att få fortsätta utvecklas i rollen som deras designassistent. I framtiden är min dröm att kunna influera branschen med lite normbrytande, genusöverskridande och inkluderande design, men även fortsätta jobba för en framtid där hållbarhet i alla led ses som en självklarhet. Bara för att något är hållbart behöver det inte betyda att det är tråkigt!

Läs mer om vår designutbildning: Internationell designer inom textil/mode/funktion
Länk till Mini Rodini: Här