Det började med ett mejl i mitten av oktober från Marie Brodin, kommunikationschef vid Örebro universitet, till Nordiska Textilakademin i Borås. Hon frågade om yrkeshögskolan kunde designa och sy upp en klänning åt henne till årets Nobelfest på temat hållbarhet. Nu knappt två månader senare är hon redo för lördagens fest iförd en vacker mörkblå klänning av överblivet tyg i jacquardmönster. Här berättar hon och teamet om arbetet med klänningen.
På väg in till Nobelceremonin och kvällens festligheter. Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister och partiledare för Liberalerna Johan Pehrson och sambon Marie Brodin, kommunikationschef vid Örebro universitet, som kvällen till ära bär en klänning som designats av studerande vid Nordiska Textilakademin i Borås.

– Det har varit ett spännande projekt och vi har tänkt på hållbarhet med det överblivna tyget som annars riskerar att bli avfall, vilket är superhäftigt att få använda. Den här designen som Kimberly och Johanna har gjort som är askungen-vacker och samtidigt jättemodern. Det ska bli en ära att få bära den. Att John har sytt den sen, på det här sättet som han har gjort, har gjort att jag känt mig sig så trygg i att det här kommer bli jättebra, säger Marie Brodin när hon är i Borås för att hämta klänningen.

Fotografering i samband med att Marie Brodin hämtade klänningen i onsdags vid Nordiska Textilakademin i Borås. Här ses kärnteamet bakom nobelklänningen, från vänster: skräddare John Seferian, nobelfestgäst Marie Brodin, Johanna Jirevall och Kimberly Cisterna som designat.  

Bakom designen står alltså designstuderande Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall vid Nordiska Textilakademin. De säger såhär om arbetet, som i slutspurten inneburit både kvälls- och helgarbete för att hinna klart. 

– Processen har varit så himla rolig, vi har fått arbeta nära John under tiden han har hållit på med klänningen och assisterat honom. Vi har lärt oss mycket, säger Johanna Jirevall och får medhåll av Kimberly Cisterna.

– Ja, att vi fått lära känna John och höra alla hans historier och vad han har gjort har varit superkul. Utmaningen har varit viss tidspress, och att vi fått kompromissa lite med den ursprungliga designen, men det blev bra till slut, Kimberly Cisterna.

Bänkar sig framför TVn och firar 
Båda kommer såklart att sitta bänkade framför TVn på lördagskvällen och hoppas få se Maria Brodin i Blå hallen.

–  Vi ska laga en trerättersmiddag hemma hos mig och fira lite, säger Kimberly Cisterna. 

Skräddaren som hållit ihop allt kring sömnaden är John Seferian som har en gedigen erfarenhet från flera globala modehus. Han tycker att det har varit jätteroligt att jobba med klänningen och att jobba med Johanna och Kimberly.

– Först hade vi lite svårt att hitta mönster och byta samt mäta, men vi klarade klänningen och jag är så nöjd med resultatet, säger John Seferian. 

”Det har varit en förmån”
Och huvudpersonen själv Marie Brodin sammanfattar resan på följande sätt: 

–  Det har varit en förmån att få jobba tillsammans med Kimberly, John, Johanna, Alice, Kerstin och alla här på Nordiska Textilakademin och också det fina, vackra tyget från Rekotex. Det är ju en ganska lång process att sy en sådan här klänning och jag är så glad att få bära denna fantastiskt vackra klänning på Nobelfesten nu i år 2022, sammanfattar Marie Brodin som är gäst tillsammans med sin sambo Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister.

Om Nobelklänningen
Nobelgäst: Marie Brodin, Kommunikationschef vid Örebro Universitet, som medverkar på årets nobelfest 2022.
Designer: Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall som studerar textildesign vid Nordiska Textilakademin i Borås.  
Material: Jacquardtyg i mörkblå färg. Tyget är överblivet tyg (deadstock) från textilproduktion och levereras av företaget Rekotex i Borås.
Skräddare: John Seferian som till vardags arbetar på textilföretaget Fristads i Borås. 

Se fler händelser via instagram @nordiskatextilakademin och under höjdpunkter Nobelklänningen

Läs tidigare nyhet om Nobelklänningen
Studerande på Nordiska Textilakademin designar klänning till årets Nobelfest