Håll ett extra öga på en av gästerna under årets Nobelfest den 10 december, nämligen Marie Brodin. Hon kommer att bära en mörkblå elegant klänning i jacquardmönster, med pompösa ärmar och återvunnet tyg. Klänningen är designad av Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall, båda designstuderande på Nordiska Textilakademin i Borås.

Marie Brodin, kommunikationschef vid Örebro Universitet, gav uppdraget till Nordiska Textilakademin att skapa klänningen hon ska bära på årets Nobelfest. Foto: Örebro Universitet.

Kimberly och Johanna beskriver klänningen som en hyllning till Nobelbanketten och en önskan att Marie Brodin, kommunikationschef vid Örebro Universitet, som också var den som gav uppdraget till yrkeshögskolan, ska känna sig som ett med den.

– Jag är så glad att Kimberly och Johanna vid Nordiska Textilakademin vill designa min klänning och att skräddaren John med sin starka sömnadskompetens kan sy den. Att kunna använda sig av så kallat deadstock material, där tyget är överblivet från annan textilproduktion och ta med något till Blå hallen som annars skulle gå till förbränning är spännande år 2022 när cirkularitet är en självklarhet, säger Marie Brodin.

Inspiration från Blå hallen
Om klänningen berättar Kimberly och Johanna att de hämtat inspiration från just Blå hallen, den pampiga lokalen i Stockholms stadshus, där Nobel äger rum, och dess klassiska kolonnader. Klänningens stora pompösa ärmar speglar hallens kolonnader och tyget som skapar en extra elegans och dramatik.

– Klänningens jacquardmönster och spetsdetaljer är inspirerat av stuckaturerna i hallen och färgen ifrån kvällens mörka vinterhimmel. Med en stämning fylld av elegans, festlighet och klass har vi arbetat fram en klänning som har just detta, säger de.

Porträttbild av två personer, som sitter tätt ihop på en pall
Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall, som studerar textil design på Nordiska Textilakademin i Borås, har designat nobelklänningen till Marie Brodin. Klänningen ska nu sys av skräddare.

Stort intresse för arbetsmarknadshistoria
Bakgrunden till uppdraget kommer från att Marie Brodin själv har ett stort intresse för såväl arbetsmarknadshistoria som Sveriges långa historia kring design och textil.

– Mitt intresse för arbetsmarknadshistoria är delvis kopplat till att jag lever tillsammans med Johan Pehrson som nu är arbetsmarknadsminister, men också från hållbarhets- och nationalekonomiska perspektiv där vi kan ana att fler och olika industrier ser över möjligheten att flytta hem produktion till Sverige. Min förhoppning är att vi i framtiden ska se en hållbar textilindustri blomstra i Sverige. Därför var det självklart att ta kontakt med de som idag utbildar sig inom textil och design för att söka ett samarbete inför årets Nobelfest.

Hon vände sig därför till Nordiska Textilakademin med sin förfrågan och yrkeshögskolan valde att involvera sina studerande som går andra året i designklassen och som på kort tid tog fram fem olika förslag på kreationer.

– Det är synd att man bara kan ha en klänning på sig under Nobelfesten eftersom alla förslagen kändes så väl genomtänkta, rätt i både tid och tradition. Jag valde förslaget från Kimberly och Johanna baserat på att jag gillar alla delar med tanken kring elegansen, den blå hallen och dess klassiska kolonnader. Det ska bli så spännande att få följa processen till färdig klänning, säger Marie Brodin.

Skräddaren John Seferian som till vardags arbetar på Fristads ska sy klänningen.

Följ Nobelklänningen på instagram
Vill du också följa Nobelklänningen? Det gör du på Nordiska Textilakademin på instagram @nordiskatextilakademin. Där kommer du under höjdpunkter ”Nobelklänningen” att kunna följa processen nu och fram till och med Nobelfesten 10 december, vilket också blir dagen då klänningen blir offentlig.

Om Nobelklänningen
Nobelgäst: Marie Brodin, Kommunikationschef vid Örebro Universitet, som medverkar på årets nobelfest 2022.
Designer: Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall som studerar textildesign vid Nordiska Textilakademin i Borås.  
Material: Jacquardtyg i mörkblå färg. Tyget är överblivet tyg (deadstock) från textilproduktion och levereras av företaget Rekotex i Borås.
Skräddare: John Seferian som till vardags arbetar på textilföretaget Fristads i Borås.