Vårens samverkansprojekt mellan Hammarby Fotboll, Craft och Nordiska Textilakademin i Borås som gått under namnet #RemakeHammarby, där studerande fått arbeta med att omvandla och återanvända obrukbara Hammarbymatchtröjor, har resulterat i över 20 produktprototyper. Prototyper som kommer att visas upp i höst i samband med att Hammarby spelar hemmamatch.

Remakehammarby har blivit en succé. Projektet som har fungerat både som praktik i YH-utbildningen för studerande som läser olika inriktningar inom textil och mode och i syfte att väcka tankar kring återbruk. Under våren har de studerande fått i uppdrag att skapa något nytt av något ”gammalt” och resultatet har inte låtit vänta på sig. Eller vad sägs om: bajenväskan, bröstnäsduken, sittunderlaget, hijab:en, den vändbara jeansjackan, datorfordralet, baddräkten, diademet, tavlan, eller hundtröjan. Alla i klubbens grönvita färger. Se hela listan av prototyper längst ned.  

– Jag är så otroligt imponerad av vad de studerande har lyckats åstadkomma. Vi har valt att gå vidare med några av protyperna för att kunna producera, men inga beslut är tagna än, säger Herman Oscarsson som arbetar med merchandise på Craft Sportswear och har varit uppdragsgivaren från näringslivet i projektet. 

Han får medhåll av Joakim Ståhl som är merchansvarig på Hammarby Fotboll och som också har varit delaktig i projektet som uppdragsgivare.

– Jag är helt överväldigad av vad de har presenterat för oss. Så snyggt, så rätt. Hammarby är en klubb i ständig förädlingsprocess, både strukturellt, värderingsmässigt och kommersiellt, och det här projektet har verkligen satt i gång tankarna på vad vi kan göra för att öka hållbarheten i allt material vi tar fram och använder, säger han.

Remake av supportprodukter – en bra utgångspunkt
Även på Craft, som samarbetar med många av landets klubbar och föreningar, har synen på remake förändrats sedan projektet startade. Herman Oscarsson öppnar upp för fler liknande projekt framåt.

– Absolut. Jag har själv fått upp ögonen för hur kreativitet kan skapa magi och att vi framåt givetvis ska jobba vidare med detta på flera olika sätt i stort och smått. Jag tror att remake eller återbruk av just supporterprodukter är en väldigt bra utgångspunkt, utifrån att det enbart med klubbfärger och ett klubbmärke skapar intresse för de nyskapade produkterna, säger han.

Från utbildningsanordnaren Nordiska Textilakademin uttrycks stolthet över vad de studerande har lyckats prestera under projektet.

– Jag är så stolt och imponerad av våra studerandes kreativitet. Inte bara av alla idéer som har kommit fram utan också att de fått fram så smarta och snygga prototyper, som dessutom är möjliga att serietillverka på ett effektivt sätt, säger Camilla Högling, utbildningskoordinator på Nordiska Textilakademin.

Är du nyfiken och vill kolla närmare på vilka prototyper som tagits fram då ska du följa projektet på instagramkontot @remakehammarby.

Läs pressmeddelandet via Hammarby Fotboll som gick ut vid projektstarten

Hammarbys överblivna matchtröjor har fått nya användningsområden. Nedan är prototyper som tagits fram av studerande vid Nordiska Textilakademin inom ramen för samverkansprojektet: #RemakeHammarby.

Armvärmare
Bröstnäsduk
Hundleksak    
Outfit- cheerleader
Padeltröja och kjol
Diadem
Scrunchies      
Baddräkt
Pyjamas
Sovmask
Kavajpin
Sittunderlag

Mindre påse
Nallar              
Hundtröja
Vändbar jeansjacka
Hijab                
Tavla
Hundscarf
Jacka
Datorfodral                              
Axelrem
Bucketbag
Necessär

Deltagande organisationer i #RemakeHammarby

Hammarby Fotboll är en av Sveriges största fotbollsföreningar med representationslag i herr- och damallsvenskan samt en ungdomsverksamhet med över 3500 aktiva spelare. Klubben förknippas starkt med stadsdelen Södermalm i Stockholm, men den stora supporterskaran finns över hela landet. Många vill se på Hammarby och vara en del av den härliga inramningen på lagens matcher. Publiksnittet för såväl herr- som damlag ligger i topp i sin respektive liga. http://hammarbyfotboll.se/

Kontaktperson:
Joakim Ståhl Business Manager, Hammarby Fotboll joakim.stahl@hammarbyfotboll.se

Craft är en produkt av svett och slit, av snö och regn, av förluster och segrar och av euforin som upplevs när gränser förflyttas. I fyra årtionden har vi levererat optimal prestation genom funktionella idrottskläder. Nästan lika länge har vi varit en del av den professionella idrottsvärlden. Vår kunskap om hur ett tränings- och tävlingsplagg ska designas för att erbjuda optimal funktion kommer till stor del från ett långt och givande samarbete med elitidrottare över hela världen. Craft är huvudpartner till Hammarby Fotboll och levererar tränings- och matchkläder till hela föreningen samt merchandise. https://www.craftsportswear.com/

 

Kontaktperson:
Herman Oscarsson, Sales Merchandise & Partners, herman.oscarsson@craft.se

Nordiska Textilakademin, NTA, bedriver yrkes- och yrkeshögskoleutbildningar (YH) som förser textilbranschen med kompetent arbetskraft.
Våra yrkesutbildningar är inriktade på textilbranschens olika kompetensbehov – från produktionsutveckling och design till sälj och inköp. Kursinnehållet är direkt anpassat till arbetsmarknaden och näringslivets behov, med ett praktiskt fokus där teori varvas med praktisk kunskap. Kombinationen av teoretiskt lärande och möjlighet att praktiskt prova sina kunskaper inom Lärande i arbete (LIA) och kontinuerliga företagssamarbeten under utbildningen ger de studerande stora konkurrensfördelar på vägen mot sitt arbete.
https://www.nordiskatextilakademin.se/

Kontaktperson:

Camilla Högling, Utbildningskoordinator
, camilla@nordiskatextilakademin.se