Medverkan i en designtävling blev startskottet för remake projektet BELFbags. Designstuderande på Nordiska Textilakademin – Frida Bodenheim, Ella Tivemo, Lisen Kymmer och Beata Ahlström skapar handgjorda väskor av gammalt textilt material. ”Dom sålde nästan slut på en halvtimme, vilket var över våra förväntningar!”

Den 11-12 mars 2022 hölls Hackaton x Indiska – ”För att fira 120 år som klädmärke utlyser Indiska tillsammans med Textile & Fashion 2030 och Textilhögskolan nu ett designhackathon för studenter 11-12 mars på plats i DO-tank, Science Park Borås. Syftet är att arbeta för en transformation av textil- och modeindustrin för att göra den mer hållbar.”
– Textile & Fashion 2030.

Där medverkade Frida, Ella, Lisen och Beata – designstuderande på Nordiska Textilakademin. Medverkan blev startskottet för remake projektet BELFbags.

Skulle ni kunna berätta om projektet, vad är det för produkter ni skapar?

Vi gör handgjorda väskor av gammalt textilt material. Det kan vara gamla tröjor, gamla gardiner eller ett par byxor som inte längre används. Vi har precis släppt vår första kollektion ”TRASHTASTIC collection”, ett kul namn tyckte vi för en kollektion som är gjord på ”trash” (inte i våra ögon) men som också är fantastisk! Kollektionen bestod av 10 väskor i lite olika storlekar. Dom sålde nästan slut på en halvtimme, vilket var över våra förväntningar! Så intresset för remake-väskor finns sannerligen, vilket vi tycker är jättekul!

Hur fick ni idén?

Idén fick vi genom att vara med i en designtävling för cirkulär design och kom fram med flera olika hantverkstekniker för hur man kan arbeta med remake med dagens trender. Väskorna var en av idéerna och det var den idén som vi fastnade för och som vi ville fortsätta med. Efter att vi gjort vår första väska fick vi väldigt mycket bra respons, så vi kände att det fanns en efterfrågan tidigt in i projektet!

Vad är det som driver er till att skapa remake produkter?

Vi alla brinner för hållbart mode och framförallt hur man kan använda det som redan finns. Förutom att vi pluggar design är vi alla också intresserade av sömnad och att jobba med händerna, så projektet kändes som ett kul sätt att kombinera hantverk med hållbart mode. Det som driver oss är att vill bidra till en mer hållbar modeindustri och vi tror mycket på att återanvända. Vi hoppas med våra väskor kunna påverka nära och kära och våra följare till att konsumera smartare! 

Vad hoppas ni att uppnå med projektet?

Målet med vårt projekt är ju självklart att det finns ett intresse, att våra väskor kommer säljas och användas och uppskattas under en lång tid och att vi kan fortsätta och släppa fler kollektioner. Vi har många roliga idéer som vi skulle vilja arbeta vidare med! Våra långsiktiga mål är att vi vill göra remake trendigt och något som efterfrågas och uppskattas av många.

Följ BELFbags på instagram: https://www.instagram.com/belfbags/
Läs mer om vår designutbildning: https://www.nordiskatextilakademin.se/utbildningar/designer/
Läs mer om Hackaton x Indiska: https://textileandfashion2030.se/events/hackathon-x-indiska/