Anton Carlsson
Alumn Anton Carlsson – Sales & Event på Blugiallo

  • Namn: Anton Carlsson
  • Titel: Sales & Event experience expert
  • Företag: Blugiallo
  • Utbildning på NTA: Internationell inköpare inom textil, mode och funktion

 

Möt Anton Carlsson som har läst internationell inköpare inom textil, mode och funktion på Nordiska Textilakademin (NTA) och arbetar idag som sales and event experience expert på Blugiallo, som är ett modeföretag som tar fram måttsydda kläder. Här berättar han om sitt varierande arbete som innehåller många unika kundmöten, hans tankar om hållbarhet och vad han gör om 10 år. Här ger han också rådet till befintliga studerande – ta plats på er praktik!

Vad gör du på jobbet?

Mina dagar varierar väldigt mycket, något som jag uppskattar. I grund och botten kan man väl säga att jag jobbar med sälj på olika plan. Blugiallo är ett bolag där vi har en stark vision att ändra sättet man konsumerar kläder då det i dagsläget är en väldigt hög överproduktion av just kläder och textilier. I korthet är vi ett bolag som brinner för att erbjuda högkvalitativa, måttsydda kläder där det traditionella hantverket bakom våra produkter (som bland annat innefattar kostymer, skjortor, stickat och jeans) kombineras med en modern digital plattform med enkelhet och hög service i fokus.

Vi drivs av tron på att framtiden inom konfektion är individanpassad, digital och kompromisslös vad gäller passform och kvalitet. Genom att ifrågasätta klassiska affärsmodeller inom retail kan vi erbjuda högkvalitativa, måttsydda plagg i samma prissegment som mer etablerade varumärken erbjuder en massproducerad produkt. 

Som jag nämnde, i grund och botten kan man väl säga att jag jobbar med sälj på olika plan. Primärt sköter jag vår försäljning, måttagning och kundmöten från vårt showroom på Artillerigatan 6 i Stockholm. Under dagarna möter jag många olika typer av kunder med olika behov och användningsområden, vilket gör att ett möte aldrig blir likt det andra. 

En stor del av min roll innefattar arbete kring att arrangera så kallade företagsevent där vi bjuder in olika bolag i form av en after work för att ge en introduktion till Blugiallo, genomföra måttagning och konsultera kring tyger och dylikt.

Vad är det mest lärorika med ditt jobb?

Det mest lärorika med mitt jobb är att verkligen förstå sig på vad som menas med ”hållbarhet”. I mitt tycke är det ett begrepp som används väldigt mycket, i många fall i positiv bemärkelse, men tyvärr kan jag tycka att det mer används som greenwashing. På Blugiallo är ett vi ett gäng på 7 personer som verkligen brinner för hållbarhet och har hittat en lösning på ett hållbart mode. Vi vet med oss att varenda produkt som lämnar vårt showroom kommer till användning eftersom kunden har fått en passform och design som är spot on efter hans eller hennes specifika preferenser. Det gör mig samtidigt väldigt stolt att leverera en högkvalitativ produkt där vi har en zero waste-produktion och enbart naturmaterial!

Vad tar du med dig från utbildningen på Nordiska Textilakademin?

Jag tar med mig otroligt mycket från min utbildning, dels all kunskap som skolan gett mig, men även alla fina vänner som jag haft den stora äran att få lära känna. Det är fantastiskt kul att utbildas med likasinnade personer som jag vet att det kommer gå väldigt bra för och som kommer göra ett fint avtryck i den svenska och internationella textilbranschen. Något som jag kommer vara evigt tacksam för är textil materiallära med Elin, det var den första ”riktiga kursen”, men även den som avspeglas varje dag i mitt yrke och det är något som jag uppskattar otroligt mycket!

Vad gör du för att kompetensutveckla dig själv?

I det här fallet kollar jag extremt mycket på mina kollegor som jag jobbar väldigt tätt med. Att få inputs och feedback på daglig basis är otroligt lärorikt och gör att jag alltid vill utveckla min kompetens. 

Hur ser du på din framtida karriär?

För tillfället ser jag väldigt positivt på min framtida karriär. Jag ser fram emot att vara en del av Blugiallo och se bolaget växa mer och mer för varje dag. Mitt mål när jag började på NTA var att få jobb på just Blugiallo och målet just nu är att ta Blugiallo till nästa nivå, både nationellt och internationellt. 

Vilket råd vill du ge personer som vill börja arbeta i textil- och modebranschen?

Mitt främsta råd jag kan ge er är att våga ta plats på era praktikplatser. Det kan verka läskigt att komma med nya idéer, men ni ska veta att det är otroligt kraftfullt. Ni alla som studerar just nu sitter på så mycket kompetens och det är något som branschen verkligen behöver. Ta plats och sätt tydliga personliga mål, ni kommer nå dem förr eller senare. Var inte heller fega för att göra det där lilla extra. Att stanna kvar en timme extra på praktikplatsen om dagen är nyttigare än vad ni tror, ni kommer känna att det är värt det utan att ni jobbar ihjäl er. 

3 snabba frågor

Vad gör du om 10 år? Om 10 år hämtar jag upp mitt barn på dagis och hör en dagisfröken säga ”Han jobbar på Blugiallo, det är verkligen ett så inspirerande företag som gör så sjukt grymma kläder”. Skämt å sido, jag sitter väl över en bärs och bråkar med mina kollegor om vilken fotvidd på byxorna som är bäst. 

Vad gör dig motiverad? Att vakna upp varje morgon i Stockholm och åka till mitt drömjobb.

Vad är du bäst på? Jag är inte bäst på något, men min främsta styrka är min säljkunskap och att prata inför folk. 

Läs mer om utbildningen: Internationell inköpare inom textil, mode och funktion 400 YH-poäng