Linnea Risberg
Alumn Linnea Risberg – Produktionskoordinator XV Production

  • Namn: Linnea Risberg
  • Titel: Produktionskoordinator
  • Företag: XV Production
  • Utbildning på NTA: Internationell inköpare inom mode, textil & funktion.

 

Möt Linnea Risberg som har läst till inköpare på Nordiska Textilakademin och arbetar idag som Produktionskoordinator på XV Production, ett företag som möjliggör resurseffektiv tillverkning av mode- och hemtextilier i Borås, Sverige. Här berättar hon om sitt varierande arbete som innehåller allt från designmöten med stora modekedjor till att klippa trådar i produktionen. Här ger hon också rådet till befintliga studerande – Testa, testa och TESTA! För att veta vad du vill och inte vill inom branschen är det bäst att prova själv.

Vad gör du på jobbet?

Jag arbetar som produktionskoordinator på XV, vilket innebär att jag arbetar med att få in ett bra flyt i våra produktioner. Det gör jag genom att planera in när, hur och vilka som ska sköta produktionen. Ingen dag är den andre lik, en dag kan jag sitta i möten hela dagen med våra kunder där vi planerar upplägg, går igenom design, måttlistor, tech packs till leveranstider och deadlines. En annan dag kan jag hjälpa till i ateljén med produktionen, exempelvis utklipp, packning, till att räkna alla produkter eller TRIM, dvs, klippa trådar och se till att det är leveransredo. Det är många delar i en produktion som man glömmer bort är tidskrävande, sömnaden är verkligen inte allt!

Vad är det mest lärorika med ditt jobb?

Att få arbeta med så många olika kunder och produktioner. Vi arbetar med väldigt olika företag, allt ifrån små start-ups till stora kedjor eller creddiga varumärken som ställer ut på världens modeveckor. Det är så kul med kontraster och det gör att jag ständigt utvecklas! Att försöka integrera en mer hållbar produktion hos olika företag med helt olika affärsmodeller är en utmaning, men också väldigt lärorikt.

Vad tar du med dig från utbildningen på Nordiska Textilakademin?

Utöver alla roliga och intressanta kurser jag läst under mina två år på NTA, så är det verkligen LIAn. Jag hade min första LIA-period på XV Production och det är en av anledningarna till att jag fått möjlighet att börja arbeta här efter examen.

Vad gör du för att kompetensutveckla dig själv?

Jag ser till att alltid vara nyfiken! Jag ställer frågor, tar till mig av all kunskap mina kollegor besitter och säger alltid JA till nya utmaningar. Om man är öppen och pratar om sina ambitioner öppnas så många möjligheter upp sig, jag brukar tänka om något känns läskigt eller obekvämt så är det troligtvis något som kommer utveckla mig.

Hur ser du på din framtida karriär?

Jag ser positivt på framtiden! Jag trivs väldigt bra i min roll på XV Production och känner att jag ständigt utvecklas. Så vad framtiden har att erbjuda återstår att se.

Vilket råd vill du ge personer som vill börja arbeta i textil- och modebranschen?

Var intresserade! Ställ frågor, hör av dig till företag, använd LinkedIn och lägg till personer som verkar intressanta.
Dyk upp, det är så du knyter kontakter! Gå på alla studiebesök, intervjuer och föreläsningar, det är så du blir ihågkommen.
Våga söka olika tjänster! Alla företag lägger inte alltid upp att de söker en praktikant eller när en tjänst blir tillgänglig. Det skadar aldrig att skicka iväg ett CV.
Testa, testa och TESTA! För att veta vad du vill och inte vill inom branschen är det bäst att prova själv. Testa att vara på ett stort företag och ett litet, testa på en mer kreativ roll och en mer teoretisk osv. Utbildningarna på Nordiska Textilakademin är breda, så om ni inte vet exakt vart ni vill än så kommer ni göra det!
Kontakter! Åter tillbaka till kontakter då det är av så stor vikt. Var trevliga, tillmötesgående och intresserade av alla ni möter. Tänk bara på klassen, är ni 30 elever kommer ni troligtvis hamna på 30 olika företag och där har ni redan 30 olika kontakter i branschen.

3 snabba frågor:

Vad gör du om tio år? Om 10 år arbetar jag fortfarande i modebranschen med att integrera mer hållbara affärsmodeller och produktionsalternativ till företag.

Vad gör dig motiverad? Att arbeta på ett företag som påverkar branschen på ett positivt sätt och där vi kan se resultat direkt. Sen såklart att jag får arbeta med mina fantastiska kollegor varje dag!

Vad är du bäst på? Jag är bra på att vara lösningsorienterad, positiv och att hålla drivet uppe!

 

Läs mer om utbildningen: Internationell inköpare inom textil, mode och funktion 400 YH-poäng