Jonas Sandström, studerar Internationell designer inom textil/mode/funktion

Vad studerar du? 

Jag studerar Internationell designer inom textil/mode/funktion. Jag valde min inriktning eftersom jag där får möjligheten att utveckla min kreativa ådra samtidigt som jag också får den kommersiella delen, inriktad mot företag. 

Du har praktik nu, var är du och vad har du för uppgifter där? 

Jag har min LIA-praktik på Haglöfs och sitter med designteamet där. Jag har fått en bra inblick i hur företaget fungerar och får göra väldigt mycket olika saker, däribland att vara med på avprovningar av prototyper, göra ändringar i skisser i Illustrator och skapa översikter för Haglöfs olika produkter.  

Du började studera senare i livet, hur kommer det sig? 

Det kändes rätt nu. När jag tittar tillbaka så har det alltid funnits en kreativ sida hos mig och jag kände att om jag skulle göra någonting annat så var det dags att göra slag i saken. 

Vad gjorde du tidigare?  

Jag har arbetat som väktare och ordningsvakt i 7 år, efter det inom kriminalvården i 13 år, och därtill varit aktiv inom Hemvärnet (Nationella skyddsstyrkorna) i ungefär 10 år.  

Ser du någon fördel med de erfarenheter du har från tidigare arbete? 

En fördel är att jag har tjänstgjort i uniform i 20 år och förstår allt om passform på kläder som ska passa alla. Jag vet vad man bör tänka på när man bär utrustning länge och vilka funktioner plagg och material behöver. 

Hur tror du att det är annorlunda för dig att studera, jämfört med någon som kommer direkt från gymnasiet? 

Att ha arbetslivserfarenhet med sig när man studerar på så här praktiskt lagda men ändå teoretiska utbildningar tror jag är en stor fördel då man kan ta med sig kunskap inom allt från gruppdynamik till självkännedom, vilket kan hjälpa att leverera ett bättre resultat ut till kund. Jag tror också att när man väljer att studera efter att ha arbetat en del så gör man mer medvetna val och har en annan motivation. 

Varför valde du att studera på Nordiska Textilakademin? 

Det var den skola jag hittade som hade en stark anknytning till branschen och arbetslivet och hade den inriktning som tilltalade mig, det vill säga design. Jag tycker textilbranschen i helhet är intressant för att det finns en enorm utvecklingspotential inom till exempel miljömässigt hållbara material. 

Vad uppskattar du mest med utbildningen? 

Att få lära sig hela designprocessen, från att få en förfrågan från ett företag, eller att ha en egen idé, och sedan utveckla den och lära sig motivera sina val genom hela processen. 

Vad skulle du ge för råd till någon som funderar på att byta karriär men som inte ännu vågat ta klivet? 

Fundera på vad du vill göra, våga prova och stäng inga dörrar med motiveringen att du inte kan. Man lär sig nya saker hela tiden, så varför inte lära dig sådana saker som man kanske drömmer om istället för att bara bli äldre med ett yrke som kanske inte passar dig längre. 

Läs mer om utbildningen:
Internationell designer inom textil/mode/funktion, 400p