Bild på två studerande på Nordiska Textilakademin
Elin och Filip läser Internationell designer respektive Internationell säljare B2B och gör just nu sin praktik på företagen.

Längtar du efter ditt första jobb eller känner att du vill byta bransch? Är du intresserad av mode och textil? Då är det yrkeshögskolan Nordiska Textilakademin i Borås du ska spana in. Vare sig du vill inrikta dig på sälj, design, inköp eller produktion finns något för dig i någon utav de högkvalitativa utbildningarna som förbereder dig väl för yrkeslivet. Läs om Elin och Filips resa här. 

Nordiska Textilakademin erbjuder en mängd olika YH-utbildningar inom flera områden såsom inköp, design, kvalitet, produktion, och sälj B2B (Business to Business) Hållbarhet är ett centralt tema i alla utbildningar likaså den arbetsplatsförlagda praktiken. Det finns både kortare distanskurser och två år långa utbildningar att välja mellan. En nyhet för i år är den 2-åriga utbildningen Textiltekniker/Processoperatör där du kommer att arbeta i en produktionsnära miljö!

“Det här är exakt vad jag vill arbeta med efter examen” – Elin, 24 år.

Elin, 24, från Borås läser till Internationell Designer där du som studerande får utveckla din kreativa förmåga och får insikt i cirkulär produktutveckling. En utbildning för dig som vill skapa produkter och bidra till branschens hållbara utveckling.

Innan utbildningen arbetade Elin med kundtjänst och logistik på ett modeföretag och läste samtidigt några kurser på distans vilket skapade ett sug att börja en längre utbildning.

– Jag kände att jag ville komma in i modebranschen på ett annat sätt och arbeta närmare produkterna. Det som lockade mig att söka till Nordiska Textilakademin var att det är en yrkesutbildning där man får praktik och möjlighet att nätverka med folk inom branschen.

Just nu praktiserar Elin på Peak Performance i Stockholm där hon har en roll likt en designassistent.

– Det är mycket varierande arbete och jag trivs superbra. Jag har bland annat varit ansvarig för färgarbete, varit mer på provningar, ritat skisser och mycket mer. Tack vare utbildningen kände jag mig också väl förberedd, både programmässigt eftersom jag arbetar mycket i Illustrator men även då vi under kurserna arbetat mycket med research utav varumärken, trender och målgrupper.

Elin berättar även att hon upplever att praktiken förbereder henne bra för yrkeslivet.

– Det här är exakt vad jag vill arbeta med efter examen och jag har fått lära mig otroligt mycket. Jag önskar självklart att jag får en anställning här men om inte så är jag oerhört tacksam över de kontakter jag fått.

“Jag har alltid vetat att jag vill studera något kreativt” – Filip, 22 år.

Filip, 22, från Lund läser utbildningen Internationell säljare B2B som passar dig som vill interagera med människor och genomföra bra affärer ur ett ekonomiskt och ett hållbart perspektiv. Här får du lära dig säljträning, hur du nyttjar digitala verktyg och gör strategiska val.

– Jag har alltid vetat att jag vill studera något kreativt och mode är mitt största intresse. När jag sökte runt bland utbildningar hittade jag denna och tyckte det verkade vara ett bra upplägg som passade mig.

Under sin sista termin praktiserar nu Filip på det internationella affärsnätverket Trade Partner Sweden.

– På denna typ av arbetsplats är man lite i bakgrunden av branschen och nätverkar. Det handlar mycket om att leda projekt, att skapa de bästa förutsättningarna för de medlemmar Trade Partner Sweden har och även att exempelvis sälja in medlemskap och mässor till utställare. Jag känner redan att jag kommit in bra i rollen och att utbildningen i samband med praktiken gett mig bra förutsättningar inför arbetslivet.

Har du ett intresse för textil och mode och känner att du vill utvecklas, byta bransch och plugga något som förbereder dig för yrkeslivet? Ansök till Nordiska Textilakademin senast 25 april och påbörja din nya karriär redan i höst!

Hitta utbildningen för dig här